Yuyuan Garden

Lyckans trädgård

Yuyuanträdgården ligger precis i närheten av The Bund och är en av Kinas bäst bevarade klassiska trädgårdar. Trädgården byggdes år 1559 under Mingdynastin av Pan Yunduan som var en högt uppsatt tjänsteman. Han ville anlägga en trädgård för sina föräldrar som de kunde få njuta av på ålderns höst. På kinesiska betyder just Yuyuan ”lyckans trädgård” eller ”belåtenhetens trädgård”.

På endast två hektar har man lyckats med att skapa en ansenlig trädgård som känns större än vad den är. Det första man lägger märke till när man kommer till Yuyuan Garden är att den är omringad av en imponerande drakmur med begränsad insyn. Själva trädgården har över 40 olika sevärdheter att bjuda på.

Yuyuan-Garden-39758293

Sevärdheter

The Great Rockery blir nog en av de första sevärdheterna du möts av. Stenpartiet är det äldsta och största av sitt slag söder om Yangtze-floden. Klättrar du upp för dessa stenar belönas du med en fin utsikt över parken på 14 meters höjd.

Jadestenen är något annat som man inte får missa under sitt besök. Denna fantastiska sten var egentligen ämnad för en kejsare, men sjönk med ett skepp i Huangpufloden. Pan Yuanduan fick stenen bärgad och placerade den i sin trädgård. Jadestenen har blivit genomborrad med 72 hål och har två intressanta funktioner. Tänder man en rökelse precis under stenen så flyter röken ut ur alla hålen, men om du nu istället häller vatten från toppen av stenen forsar det ut vatten från exakt samma hål.

Är du sugen på lite te kan ett besök hos Paviljongen vara något att ta vara på. Det här tehuset, som ligger mitt i trädgården, är faktiskt Shanghais äldsta tehus. På övervåningen kan du komma bort från trängseln ett tag och njuta av en fin utsikt av trädgården. Passa på att pröva någon av de annorlunda tilltugg som finns på menyn.

”Den Inre trädgården” var en gång i tiden en separat trädgård. Här får man verkligen uppskatta fullt ut den fantastiska arkitekturen i form av vackra paviljonger, dammar och blommor. Lika hänförande uppsättningar finns att beskåda i Wanhua-kammaren och Yule-paviljongen med sina bäckar.

Yuyuan-Garden-34166545

Uppbyggnad efter krigen

Under årens lopp har Yuyuanträdgården inte varit helt immun mot yttre påfrestelser. Trädgården drabbades av omfattande skador både under Opiumkriget och andra världskriget. Tack vare omfattande renovationer under åren 1956 och 1961 kunde Yuyuan så småningom öppnas upp igen för allmänheten. Flera år senare klassades även trädgården som ett nationellt monument.

Yuyuan-Garden-57819735

Inför ditt besök

Enklaste sättet att ta sig hit är genom tunnelbana eller taxi. Närmaste stationen är Yuyuan Garden. Bästa tiden att komma hit är under tidiga morgnar, speciellt under somrarna kan det bli en hel del trängsel. Ta dig tid att utforska närområdet då det finns lika mycket att beskåda där som i Yuyuanträdgården. Efter ditt besök kan du strosa runt i det närliggande shoppingområdet. Utöver souvenirbutiker som säljer kinesiska hantverk så finns det även en hel del restauranger och tehus att välja mellan. Området har också några tempel och äldre byggnader som är byggda i äldre kinesisk stil.

Yuyuan-Garden-53174761