Old French Concession

De franska kvarteren

Distriktet French Concession (eller de franska kvarteren på svenska) etablerades under mitten av 1800-talet, och fungerade som en självständig stat mitt i Shanghai med egna lagar fram till 1943 när det återigen lämnades över till Kina. De franska kvarteren blev ett populärt bostadsområde under 1920-talet och lockade till sig många välbärgade utländska familjer. Än idag är denna koncession en populär hemvist för utlänningar.

Arkitektur

Stadsdelen har mycket att bjuda på med sina promenadvänliga gator, och det blir en härlig paus från resten av den pulserande staden. Det känns som att man har hamnat i Frankrike när man promenerar längs vissa av de trädkantade gatorna. Det är en fascinerande blandning av europeiska hus i art déco-stil och kinesisk arkitektur. Du får verkligen en glimt av hur stadsdelen såg ut under kolonialtiden, och det finns mycket historia att upptäcka här. I området bodde en gång i tiden Sun Yat-sen, en politiker som var en av huvudfigurerna bakom störtandet av den sista kejserliga dynastin i Kina. Huset har omvandlats till ett museum där många av föremålen som visas har tillhört Sun-Yat-sen.

Exklusiv shopping

De nuvarande franska kvarteren består av distrikten Huangpu och Xuhui. Båda är några av stadens mest blomstrande kommersiella distrikt med huvudgator som Hengshan Road och Huaihai Road. Shoppinggator som är värda att lägga på minnet.

Utbudet är stort och du kommer nog att behöva planera en hel eftermiddag om du vill hinna med att utforska de många butiker som finns i området. Caféer, eleganta barer, designerbutiker, vintagebutiker och restauranger har gjort det här till ett populärt shoppingställe för såväl lokalbor som turister. I Shanghai finns det som sagt många skrädderier som syr upp kläder till rimliga priser. Många av dessa butiker hittar du vid Chang Le Lu i de franska kvarteren. Här har man specialiserat sig på traditionella sidenklänningar. Det finns även möjlighet till att göra ett fynd i en av vintagebutikerna eller hantverksaffärerna som ligger i närheten.

På Huaihai Lu finns det främst exklusiva butiker och butikskedjor som Louis Vuitton och klockmärket IWC Schaffhausen. Är det en varm dag kan du passa på att ta en paus i Fuxingparken, och med stor sannolikhet kommer du nog att få se några som flyger drake eller utövar tai chi.

Restauranger

Det finns gott om restauranger i området, allt från kinesiskt och franskt till italienskt. De flesta av dessa restauranger finns att hitta runt korsningen Ferguson Lanr och Wukanggatan. Dessutom så är många av restaurangerna huserade i fängslande renoverade hus från kolonialtiden.

Att ta sig hit

Bästa tiderna att komma till de franska kvarteren är tidigt under morgnarna och även under kvällarna. Det är de perfekta tiderna för att gå runt i stadsdelen utan att trängas med turister och lokalbor. Du tar dig enklast hit med tunnelbana. Närmaste stationen är Xujiahui. Om du dessutom befinner dig på The Bund ligger området bara en kort promenad bort.

För den som är nyfiken och vill lära sig mer om de franska kvarteren, dess historia och rådande arkitektur finns möjligheten att gå på en guidad tur. Det finns flera företag som har dagliga turer för turister och olika teman.