Happy Valley – Kinas fantastiska nöjesparker

Happy Valley är en kedja av nöjesparker i Kina. Den första parken öppnades 2002 i Shenzhen i Guangdong i södra Kina. Idag har Happy Valley också etablerat sig i Beijing, Chengdu, Shanghai, Wuhan och Tianjin. De största och mest kända parkerna är Shenzhen och Beijing där Shenzhen till exempel har etablerad sig som en utpräglad vattenpark och Beijing är störst. Mellan Shenzen och Beijing är det tre timmars flygning, så landet Kina har inga problem med att härbärgera flertalet spektakulära nöjesparker. Generellt kan sägas att parkerna, utöver att vara paradis för barn, innehåller fler attraktioner som tilltalar vuxna än vi från väst är vana vid.

Beijing Happy Valley

Beijing Happy Valley upptar otroliga 540 000 kvadratmeter. Också nöjesparken i Beijing är uppbyggd med ett antal temaparker inom området. Det vill säga, i en stil som liknar Disneys parker runtom i världen. I Beijing Happy Valley finner du följande teman:

 • Atlantis, (upptäckten av den förlorade staden.)
 • Fiord Forest (ekologiskt odlad skog)
 • Aegean Sea (grekisk kultur och mytologi.)
 • Lost Maya (Maya-kulturens uppgång och fall)
 • Shangri-la (tibetanskt och kinesiskt tema)
 • Myr-riket (seriefigurer, framförallt myror)

Atlantis med sin upphöjda Crystal City är nöjesparkens fokalpunkt. Sammantaget erbjuder parken fantastiska 120 attraktioner. Men det räcker inte med attraktioner. Här erbjuds en stor mängd naturupplevelser samt skulpturer och shower. Vill man passa på att se bio finns det till och med en IMAX-teater för detta ändamål. För dem som vill uppleva de mer hisnande attraktionerna har den här nöjesparken mycket att erbjuda, till exempel

 • ”The Crystal Wing” – Kinas enda flygande berg- och dalbana.
 • “Titan Truck’s Apollo Wheel” – en pendelgunga med namn som hämtat inspiration från grekisk mytologi.
 • “Golden wing of the Snowfield” – är en tur där man sitter med benen fritt dinglande.
 • “The Twin Tower Heroes” – här åker man med en hastighet på 72 kilometer i timmen i en brant bana rakt ned mot marken.

Totalt finns 40 “banor” på nöjesparken, där tio stycken kan anses som extrema och garanterat får dig att kippa efter andan i skräckblandad förtjusning.

Besökare kan också hålla ögonen öppna efter festivaler som till exempel ”Pop Music”, eller med teman som maximal träning (där man kan hugga tag i vad man vill, skateboard, cykling, med mera.). Du hittar också en vattenstänkarfestival (betyder lycka i Kina) och Vårfestivalen (etniska uppträdanden och danser) här. Har man möjlighet kan man också välja att besöka Magikerfestivalen då Happy Valley får besök av världens främsta magiker som här ger otroliga föreställningar.

Shenzhen Happy Valley

Shenzhen Happy Valley upptar 350 000 kvadratmeter och ligger alltså i provinsen Guangdong på sydkusten. Inom nöjesparken finns nio temaområden;

 • Spanish plaza (Det spanska torget)
 • Cartoon City (seriefigurer)
 • Adventure Mountain (Äventyrsberget)
 • Happy time (Lyckliga tider)
 • Gold mine town (Staden kring guldgruvan)
 • Shangri-la Forets (Den förtrollande skogen)
 • Thyphoon Bay (Stormbukten)
 • Sunshine Coast (Solkusten)
 • Maya water park (Maya vattenpark)

När man som besökare stiger in i parken hamnar man direkt på det spanska torget som nästan påminner om en liten sydeuropeisk hamn, med typiska spanska detaljer och färgsättning.

Vandrar man vidare genom denna temadel kommer man strax in i Cartoon City. Här utspelar sig sagor som om de vore på riktigt! I Cartoon Citys teater visas många högintressanta filmer varje dag som särskilt de yngre uppskattar. Peppy King Mansion i Cartoon City är också alla barns drömmars hus!

Fritt fall – 60 meter på två sekunder

Tar man sedan av lite österut så hittar man Adventure Mountain, en temapark som möter besökarna med en tät skog och vackra blommor överallt. Här inne finner du ett “fritt fall” som är 60 meter högt, man faller hela vägen ned på under 2 sekunder. När man gått igenom Adventure Mountains skog kommer man till en amerikansk guldgrävarby. Inne guldgruvan blir besökarna sedan utsatta för en översvämning och man får försöka undkomma i ett gruvtåg så gott det går. Det är tur att man kan vila upp sig i den lika stillsamma som förtrollade Shangri-la-skogen. Här finns berg och dalar, grottor och vattenfall samt en mängd olika djur att titta på och bekanta sig med. Snart öppnar sig skogen och man kommer ut på den ljusa Sunshine beach. Här pågår kvalificerade shower, liksom uppträdande av parkens Extreme Sports team som också huserar här. I Typhoon Bay finns attraktionerna där man formligen tappar andan. Till exempel “Shooting the Chute” med världens brantaste fall, eller Top Spin som tar dig högt upp i luften för att sedan oväntat vända allt upp och ner. I Typhoon Bay hör man garanterat de allra högsta skriken. För att sedan lugna ner sig igen kan man spela spel eller uppleva 4D-film i Happy Times-temaområdet. Men allra mest speciellt är nog ändå Maya Water Park. Av väderskäl är vattenparken endast öppen från första maj till sjunde oktober. I det här området har man skapat ett landskap fullt av vatten och mystik som med sin symbolik och sitt estetiska uttryck bygger på den antika maya-kulturen. Statyer och byggnader är alla gjorda i autentisk Maya-arkitektur. Djungeln är full av exotiska ödlor, krokodiler och papegojor. På kvällen uppträder dansgrupper kring vattnet i vilda och primitiva danser.

 

 

Något för både barn och vuxna

Happy Valley-parkerna i Kina sprudlar av ett mycket brett utbud av moderna attraktioner och är ett riktigt eldorado för alla som gillar häftiga och rafflande upplevelser. För dem som gillar Disney och allt som hör till är detta platsen att besöka när man befinner sig i Kina. Barnen får sitt lystmäte och parkerna erbjuder faktiskt mer än vad man skulle kunna tro för både mamma och pappa och far- och morföräldrarna, med sina högklassiga shower och uppträdanden av olika typer som trolleri, akrobatik, sightseeing och extremsport. Uppträdanden pågår hela tiden på olika ställen i parken, så du som besökare kan vara säker på att det alltid finns något för dig att roas av. Serviceutbudet är mycket bra med närliggande hotell, en mängd restauranger är alltid redo att ta emot.

Hur kommer man hit?

Shenzhen: ‪Nan Shan District, Shenzhen och just nu gäller bussar B603 eller 90 från stadskärnan, men detta bör du även kontrollera på plats.

Beijing: Xiaowuji Beilu, Dongsihuan, Chaoyang District, östra Beijing.

Precis som I Shenzhen bör du dubbelkolla förbindelserna på plats, men idag kan man i alla fall med fördel ta tunnelbanan, linje 10, och gå av vid stationen Jinsong. Ta sedan buss 41 till Houfengqiao och byt till 674, 680 eller 684 till Huaqiaocheng Nan Station. Sista biten kan du promenera till parken.

Besöket kostar kring 160 RMB (Kinas officiella valuta). Öppettider under högsäsong är 09:00 – 22:00 och under lågsäsong 10:00 – 17:30. När det är högsäsong kan man få köa till de populäraste attraktionerna, liksom vi är vana vid i Disney-parkerna. Under lågsäsong kan man som besökare uppleva det lite som att man får ha parken för sig själv nästan, men det kan dock hända att alla attraktioner inte hålls öppna då.