Shengya Aquarium

En av de viktigaste turistattraktionerna i Dalian är Shengya Ocean World. Den ingår i ett större byggnadskomplex tillsammans med bland annar Sun Asia Ocean World, Sun Asia Polar World och Sun Asia Coral World. Tillsammans med de ytor som också innehåller affärer och kontor uppgår den sammanlagda ytan av området till fem miljoner kvadratmeter. Området ligger alldeles intill Xinghai Square och Xianghai Park som också är känt som ”Romantic Dalian Station”. Det finns också en alldeles speciellt romantisk känsla i luften när man får uppleva de unika och färgrika uppvisningarna av Shengya Ocean Worlds maritima innevånare.

Ett berömt ställe

År 2001 erhöll Shengya Ocean World en av de högsta utmärkelser man kan få för en turistattraktion i Kina; the Effie Gold Award. Anledningen till utmärkelsen var i första hand den utmärkta förståelse för det maritima livets betingelser man hade visat genom att bygga en undervattenstunnel 1995. Tunneln var i själva verket en kopia av oceanens botten. Med sin längd på 118 meter blev det den längsta i sitt slag i Asien. Man visade genom tunneln att man hade den ojämförbart största förståelsen för det martima livets förutsättningar. Människor fick därigenom för första gången tillfälle att bevittna livet på oceanens botten utan att behöva vare sig dykardräkt eller syrgastub.

dalian_32164084

Livet på havets botten

Det man får uppleva är hur olika maritima varelser har levt tillsammans under miljontals år. Helt klart vatten, fantastiska fiskar och andra havslevande varelser som utför häpnadsväckande danser inför åskådarnas ögon. De liksom bara leker sig fram genom årtusendena. Fram till nu har detta varit förbehållet endast de djärvaste av äventyrare coh forskare. Nu kan vi själva bevittna detta på nära håll och suga åt oss kunskapen om att livet på jorden inte bara handlar om människornas korta levnad här.

Shengya Aquarium idag

Under 2005 undergick akvariet en betydande renovering. Man höll sig givetvis fortfarande till det maritima temat men framförallt inriktade man sig på att göra det ännu mer tillgängligt och överskådligt. Åskådaren förflyttar sig lätt och snabbt på ett helt magiskt sätt från stranden ner till de allra största djupen och kan på vägen se alla de förändringar som äger rum. Man går från land ner till botten och tillbaka igen. Det är en fullständigt magisk upplevelse. Shengya Ocean World kommer att för lång tid framåt att få stå som förebild för hur man bygger en modern havsvärld på land.

Andra teman

Det finns ett antal olika separata utflykter man kan ta sig för inom parken. En är att följa hur våra förfäder hyllade hajens mäktighet genom att bygga en hajgrotta. I ett annat tema kan man följa med ner och titta på den märkliga undervattenspyramiden; ytterligare ett annat är en resa med det flygande undervattenstefatet. Man behöver inte ha tråkigt en sekund på Shengya Ocean World/Aquarium.