Xinghai Park

Dalian Xinghai Park ligger på den sydvästra sidan av Dalian City och gränsar till Xinghaibukten. Namnet Xinghai Park är också hämtat från namnet på bukten. Ute i bukten kan man se en stor och märkligt formad klippformation. Enligt legenden är detta en sten som har kommit från yttre rymden och landat i bukten. Klippan har därför fått namnet  ”The Star Stone from the Outer Space”. I själva verket är det givtvis en ganska naturligt formad klippa som man kan se liknande exempel på många platser runt om i världen. Hur som helst har klippan skänkt en viss karaktär åt bukten och den intilliggande Xinghai Park.

Dalian_63719673

Parken

Xinghai Park anlades 1909 av South Manchurian Railway Company. Den har således en lång historia i denna moderna stad. Parken är den i särklass största av de flera parker som kantar Xinghai Bay. Den har en total yta av 150 000 kvadratmeter (15 ha). Vid parkens fot mot bukten finns en bågformad strand som sträcker sig 800 meter efter vattnet. Xinghai Park kan därför betecknas som en kombinerad park och badställe av en mycket trevlig och uppskattad sort. Den är uppdelad i fyra delar: ett område för besök och promenader, ett annat för att sitta ner och vila och ta det lugnt, en del för ren rekreation samt slutligen själva badplatsen.

Badplatsen

Badplatsen är utrustad med olika typer av redskap som besökaren kan roa sig med. Exempel  på sådana är en speciell form av vattenskidor som gör att man kommer längre upp från vattnet (High Platform Water Skiing), en magnetiserad swimming pool, hopptorn samt en avancerad form av äventyrsränna, som tillsammans gör att alla besökare kan ha något roligt att ta sig för. Om det inte räcker med detta kan man få delta i världens största bungyjumpanordning som är i direkt kontakt med havet. Inom badområdet kan man också återfinna den välkända ”Sun Asia Ocean World” som är ett berömt undervattensakvarium. Om man vill kan man slutligen ta sig en tur med linbanan som tar dig rakt ut över vattnet. Den är världens största i sitt slag.

Landparken

Det man först blir imponerad av i parkens landområde är den rikedom av träd och blommor den visar upp för besökaren. Det är en sprakande fantasi av färger och storslagen skönhet. Gångarna som förbinder de olika paviljongerna är belagda med kullersten av speciellt slag. De många olika paviljongerna gör att parken visar olika aspekter av det naturliga livet. Sålunda får man inne i Wanghai Pavillion en makalös utsikt över havet samtidgt som man kan avnjuta klippan Xinghai Stone och de andra klippformationerna Solar Stone (solstenen)  och Lunar Stone (månstenen).

I mitten av parken finns två fontäner i olika skepnader. Tillsammans formar de ett fantastiskt skådespel av vattenkaskader upp till 95 meters längd. Från klipporna i parkens ena ände kan man avnjuta blandningen av hav och himmel. Där finns också en grotta där man man kan få uppleva att havet liksom bubblar under fötterna. En märklig och oförglömlig upplevelse.