Shanghai Expo

Världsutställning

Shanghai-Expo-34985555 Shanghais regering slog på stort när staden skulle rustas upp inför världsutställningen 2010. Miljarder spenderades på att förbättra den lokala infrastrukturen. Det sägs att upprustningen kostade mer än vad rivalen Beijing spenderat inför OS för några år sedan. Vägar utvidgades, hela sex nya tunnelbanelinjer öppnades och en ny väg till Pudongflygplatsen minskade resetiden med 20 minuter. Världsutställningen som pågick under perioden maj till oktober 2010 var den största utställningen som arrangerats hittills. 240 länder och organisationer deltog och över 70 miljoner besökare togs emot.

Shanghai och Kina i centrum

Evenemanget blev självklart ett lyft för Shanghai. På en nationell nivå finns det en viss stolthet över hur landet har gjort stora framsteg under de senaste årtionden, och att få vara värd för internationella evenemang som OS och världsutställningen är ett bevis på att Kina intagit en viktig position i världsordningen.

Fokus på förbättrade livsvillkor

Världsutställningen hade sin bas i området kring Nanpu Bridge och Lupu Bridge, på båda sidor av Huangpufloden. Området omfattade en area på ca 5,28 km2. För det här året var temat ”Better City, Better Life”.  Fokus låg därmed på förbättrade livsvillkor i storstäder. I och med att jordens befolkning ökat lavinartat de senaste åren, speciellt i Kina, har det märkts en trend där många har flyttat från landsbygden till storstäder.

Vad hände sedan?

Shanghai-Expo-59850237I Expo Performance Centre hölls öppnings- och avslutningsceremonierna under utställningen 2010. Numera har man bytt namn till Mercedes Benz Arena, som blivit en multiarena med utsålda shower som Cirque de Soleil och James Blunt.

Ett år efter världsutställningen, under 2011, öppnades en tillfällig utställning i samma område. Här kunde man se några av de populäraste paviljongerna som Saudiarabiens paviljong. Andra paviljonger som den italienska, ryska och spanska kommer under ett senare tillfälle öppnas då det är tänkt att de ska få stå kvar under de kommande 50 åren.

Den före detta Kinesiska paviljongen har omvandlats till ett konstmuseum, the China Art Museum, som är ett av de största konstmuseerna i Asien. Konstsamlingen består till större delen av modern kinesisk konst utspridd på en area av 160 000 m2. Själva byggnaden är även en fröjd i sig att beundra.

För några år sedan ingick Shanghai-regeringen ett samarbete med Bureau International des Expositions (BIE), den organisation som har ansvaret för världsutställningarna. Ett nytt museum skulle byggas i Shanghai som är helt dedikerad till världsutställningarna. Det nya World Expo Museum kommer att ligga nära Lupu Bridge. Byggandet började så tidigt som 2012 och det var tänkt att museet skulle öppnas under 2015 men på grund av förseningar har det skjutits fram till 2016. Det här kommer att bli det första museet av sitt slag om världsutställningarna. Du kommer att få mer insikt i konceptet och den bakomliggande processen för utställningarna och även få ett smakprov på framtida evenemang.

Resten av Expo-området har under de senaste åren byggts om för ett annorlunda syfte. Området har nu fått ge plats för lyxhotell, shopping, utställningslokaler och restauranger.