Nanjing Road

Östra och Västra Nanjing Road

Det går som sagt inte att nämna shopping och Shanghai i samma mening utan att Nanjing Road kommer upp i samma samtal. Nanjing Road (kallas för Nanjing Lu på kinesiska) är huvudgatan för shopping i Shanghai. Det påstås att uppemot en miljon människor går längs gatan dagligen. Så du kan redan nu få ett hum om hur mycket folk som går här dag som kväll. Den östra delen av gatan, Nanjing Dong Lu, är helt avstängd från biltrafik och är även den del som man oftast pratar om när shoppinggatan nämns. Den västra delen sträcker sig ända in till Jingandistriktet.

Nanjing-Road-10477992

Historia

Redan 1845 existerade en shoppinggata här men under namnet Park Lane. Då var gatan en del av Brittiska koncessionen och större delen av varorna som såldes kom från utlandet. Ett flertal år senare byggdes gatan ut och bytte namn några gånger till innan man nöjde sig med det nuvarande namnet.

Shopping

Det finns över 600 butiker, varuhus och restauranger som samsas om plats på Nanjing Road. Många internationella märken som Omega och Tiffany’s finns här. Men även ett hundratal specialistaffärer som säljer allt från silke och broderier till jade.

Försäljare längs gatan

Var uppmärksam när det gäller de många utesäljare som vistas på gatan. De riktar in sig på turister och frågar oftast om man är intresserad av att köpa en klocka eller någon annan produkt. Om man nu visar intresse så vill säljarna många gånger att du följer med till deras butik som ligger någon annanstans i staden. Det här är utan tvekan plagierade varor och du ska genast tacka nej och gå vidare. Kopierade varor kan du få tag på i många av stadens marknader, där försäljningen sker under mer organiserade och legitima omständigheter.

Nanjing-Road-24469483

En turistattraktion mer än shoppingattraktion

Man besöker Nanjing Road mest för upplevelsen än själva shoppingen i sig. Det finns andra alternativ runt om i staden där man slipper en konstant folkmassa. Det räcker med att promenera längs gatan och ta in folkvimlet, affärerna och neonskyltarna. Neonskyltarna är något som är värt att beskåda under kvällstid då de lyser upp hela gatan i olika färger. En kvällspromenad kan lätt göras i samband med ett besök vid the Bund, där du får en fin utsikt över Pudong och dess skyskrapor.

Transportmöjligheter

Tunnelbanan har flera linjer som går genom området. Stationen People’s Square som bland annat ligger på linje 1 och 8 är en perfekt plats att gå av vid då du kommer direkt ut till Nanjing Road. Nanjing Road East-stationen befinner sig vid slutet av gatan och ligger inte långt från The Bund. Att gå av vid Nanjing Road West är ett alternativ för den som vill upptäcka den shopping som finns i den västra delen och därefter promenera från väst till öst längs hela gatan. Räkna dock med att det kan ta några timmar om du samtidigt ska titta in i några butiker på vägen. Vill du spara lite tid så kan du ta ett sightseeingtåg längs med Nanjing Road East.