Oriental Pearl TV Tower

Bästa utsikten

Oriental Pearl TV Tower of Shanghai, eller Oriental Pearl Tower som det brukar kallas till vardags, är utan tvekan det torn som många utlänningar förknippar med Shanghai. Pärltornet som är hela 468 meter högt ligger i området Pudong och syns från flera håll i staden. Vill du få en bra utsikt över tornet så ska du ta dig till The Bund kvällstid, en annan sevärdhet, och se tornet lysas upp av olika färger. Glöm bara inte att hela Shanghai släcks ner efter klockan tio på kvällen, så se till att vara ute i god tid om du vill se tornet upplyst.

Oriental-Pearl-Tower-51406377

Bakgrund

Efter fyra års byggande stod tornet färdigt 1994. I mer än tio år var det landets högsta byggnad fram till att Shanghai World Financial Center med sina 492 meter byggdes. Det sägs att inspirationen för Pärltornet ska ha hämtats från en dikt som härstammar från Tangdynastin-tiden. Dikten beskriver ett musikinstrument som skapar speciella ljud. Dessa ljud påminner i sin tur om små och stora pärlor som faller från en jade-platta, i det här fallet ska kupolerna i tornet föreställa pärlorna. Däremot påstår arkitekten Jian Huang Cheng att detta inte stämmer alls och att det är någon annan som framfört denna populära teori. Vare sig det är sant eller inte så är den futuristiska designen något att förundras över.

Tornet

Själva tornet består av elva runda sfärer med en rosa nyans. Det går att åka upp till båda kloten som syns från utsidan. Klotet som befinner sig längst ner ligger 90 meter över marken, medan den högre ligger på 350 meters höjd. Allra högst upp finns själva TV-antennen som uppgår till 118 meter.

Oriental-Pearl-Tower-31159145

Observationsdäck och restaurangen

Pärltornet bjuder på 15 olika observationsvinklar att beundra Shanghai från. Se hur det känns att gå på ett glasgolv där du kan se rakt ner till marken som är cirka 250 meter under dig. Vill du få ut mer av ditt besök borde du äta lunch eller middag i den roterande restaurangen. I kombination med en fantastisk utsikt över staden får du njuta av traditionell kinesisk mat och en hel del utländska influenser. Priset för biljetterna varierar beroende på var i tornet du vill vistas och om du vill inkludera en måltid i ditt besök. Är du intresserad av lite historia så har Pärltornet även ett museum, Shanghai Municipal History Museum. Där får du ta del av stadens historia från kolonialtiden till nutid.

Inför ditt besök

Som ett av Shanghais mest populära attraktioner är det viktigt att planera sitt besök i förväg. Speciellt under högsäsong kan det tidvis vara långa köer och trängsel. Om det är möjligt, kom hit under en vardag och precis efter öppningsdags. Med all trafik och luftföroreningar som cirkulerar uppstår det ofta smog här. Under dessa tillfällen blir det svårt att få en klar utsikt från tornet och det kommer kännas som att man inte fått ut mycket från sitt besök. Som nämnts innan kan man se Oriental Pearl Tower från flera håll i staden. Du kan till exempel gå upp i närliggande Shanghai World Financial Center där du kan få en perfekt utsikt ner till tornet.