The Bund

På ena sidan av Huangpufloden

Som bekant så delar floden Huangpu staden i två delar. Området på ena sidan kallas för Pudong och den andra delen kallas för Puxi. Det är alltså i Puxi som The Bund ligger, precis vid floden. Stråket som är en del av Zhongshan Dong Yi Road sträcker sig från Waibaidu bron i norr ända till Jinling Road i söder.

Bakgrund och historia

The-Bund-56220241Att gå längs vissa delar av The Bund är som att gå tillbaks i tiden till 1920- och 1930-talet. Byggnaderna här är av europeisk stil och byggdes under kolonialtidens höjdpunkt. Under den här tiden hade Shanghai fått ett rykte som en stad full av rikedom och som bjöd på en avslappnad livsstil som lockade till sig många från väst, speciellt britterna. Efter Opiumkriget utvecklade kolonisatörerna området som senare blev till en centralhamn för te- och opiumhandel. Dessutom så öppnade många banker sina kontor här på The Bund och de finns kvar än idag.

Numera finns det butiker, lyxiga hotell och restauranger längs med stråket. Peace Hotel är ett av dem. Nu för tiden tillhör hotellet välrenommerade hotellkedjan Fairmont och har funnits på The Bund sedan 1929. Då öppnades den av investeraren Victor Sassoon. Hotellet blev snabbt ett populärt ställe för den högre societeten, och det hölls ofta olika tillställningar med regelbundna jazzuppträdanden. Det femstjärniga hotellet har under senare år genomgått renovationer och flera av de mer välkända utrymmena som lobbyn och Jasmine lounge har återfått sitt ursprungliga utseende.  I hotellets jazzbar kan du än idag få njuta av jazzmusik dagligen.

The-Bund-29260731

Monumentet och museet

Vid promenadstråket hittar vi även Monumentet för folkets hjältar. Ett monument som uppfördes 1993 för att tillägnas landsmän som dött i krig och naturkatastrofer. Precis under monumentet ligger Bund History Museum. Här får man ta del av historier från kolonialtiden genom en intressant kollektion av fotografier och andra föremål.

Huangpuparken och Signaltornet

I närheten ligger Huangpuparken som hade större proportioner under kolonialtiden. Då kallades den för British Public Gardens och blev väldigt uppmärksammat på grund av en viss skylt som inte tillät tillträde för kineser och hundar i parken. Ett förbud som varade ända fram till 1926. Promenerar du till den södra delen av The Bund så kommer du så småningom komma fram till en uppseendeväckande byggnad, som liknar en ångbåt till formen med en skorsten som är nästan 50 meter hög. Numera är det här ett café. Men efter att den stod färdig 1865 användes signaltornet för att föra vidare information om tider och väderförhållanden till båtarna på floden. Sen dess har tornet byggts om flera gånger.

The-Bund-12084463

Bästa tiden att komma hit

Om du har tid så är ett tips att komma ut till The Bund under en tidig morgon och en tidig kväll. Det ger dig en chans till att se stråket under olika omständigheter. På morgnarna kommer du att mötas av Shanghaibor som joggar, flyger drakar eller utövar gymnastik här. Det är helt klart ett lugnare tempo då. Medan kvällstid blir ett utmärkt tillfälle till att ta några fina bilder av Pudong och de upplysta skyskraporna tvärsöver floden.