Shanghai Museum

130 000 föremål

Är det något museum som du ska besöka i Shanghai så är det Shanghai Museum. Ett museum som anses vara ett av landets bästa. Själva museisamlingen består av cirka 130 000 föremål som vittnar om en spännande utveckling inom kinesisk historia. Än så länge är det gratis inträde som gäller, så det här är även ett perfekt budgetalternativ.

Guidade turer

Shanghai-Museum-21790067Museet inrättades 1952 och flyttade in i den nuvarande byggnaden 1996. Det ges dagligen guidade turer eller så kan du gå på en självguidad tur med hjälp av en audioguide.  Utställningarna finns uppdelade på fyra våningar. Då föremålen ligger i kronologisk ordning blir det enkelt att följa utvecklingen över olika tidsperioder.

Kinesisk historia under flera tusen år

På den första våningen får du beskåda Kinas bronsålder som varade under cirka 2000 år. Många av de detaljrika föremålen användes till ceremonier av överklassen under denna tid. Symbolik och användningsområde beskrivs utförligt på skyltarna. Bland några föremål kommer du att kunna dra en viss liknelse till terrakottaarmén i Xian.

I en annan del av museet finns en utställning som fokuserar helt på porslin och keramik. En av Kinas främsta exportvaror under de senaste århundradena. Det blir ett utmärkt tillfälle till att se hur dessa föremål tillverkades förr i tiden. Du får även se porslin från dynastierna Tang, Ming och Qing.

Tredje våningen av museet består av utställningar som handlar om målningar, sigill och kalligrafi. Som bekant så har den kinesiska kalligrafin en stark ställning i Kina sen långt tillbaka i tiden. Du får se hur denna konstform i samband med kinesiska tecken formats under flera tidsepoker. Landskap och porträtt är några exempel på de målningar som ingår i målningssamlingen. Ett av de främsta verken är en målning av konstnären Sun Wei, som målades under Tang dynastin. Målningen visar fyra vise män och hur de levde under Jin dynastin.

Kinesisk jade

På den fjärde och sista våningen finns utställningar om kinesisk jade, den kinesiska valutan, möbler och kläddräkter. Möblerna i en av dessa utställningar kommer främst från Ming- och Qingdynastierna. Här får du chans till att bland annat beundra utsmyckade bord och stolar. En viss del av utställningen har designats som traditionella hem såg ut under dessa tider.

Den hårda jadestenen säljs i många souvenirbutiker i Shanghai och är även populär som prydnad i många kinesiska hem. Under utställningens gång får du en större inblick i hur jade har haft en väldigt viktigt roll i den inhemska kulturen, politiken, ekonomin och andra områden.

Något som ofta glöms är att Kina har över 50 olika etniska grupper. Det här syns dock tydligt i utställningen om kläder. Här har man koncentrerat sig på att visa upp hantverk och kläder som definierar dessa grupper. Batikfärgade dräkter, vackra dekorationer i form av broderier är några av föremålen som du får se.

Efter besöket finns det möjlighet till att slå sig ner i caféet eller restaurangen för en måltid. Självklart finns det även en souveniraffär. En vanlig samlingsplats för utövare så kanske du har tur att få se Shanghaibor som flyger drakar utanför museet.