Shanghai

Från liten fiskeby till storstad

Från en lugn fiskeby till en sprudlande storstad! För trettio år sedan var Shanghai en plats man förknippade med risfält och en hamn dit köpman förr i tiden reste för att köpa upp porslin och te. Denna bild stämmer inte alls med dagens Shanghai. Numera tornar sig skyskrapor upp mot himlen och staden har blivit till en turistdestination att räkna med.

Om du ska besöka Shanghai för första gången rekommenderas det att du stannar i minst en vecka. Det tar tid att utforska staden och man vill heller inte missa att se de viktigaste sevärdheterna. TV-tornet Oriental Pearl, The Bund, de Franska kvarteren och Jinmao-tornet är bara några exempel.

Orientens pärla

På kinesiska betyder Shanghai ”staden på havet” vilken är en referens till stadens läge som den viktigaste hamnen i Kina. Som Orientens pärla lever Shanghai definitivt upp till sitt smeknamn. En av de mest kända byggnaderna i staden är TV-tornet Oriental Pearl Tower (eller Pärltornet som det kallas på svenska).  Det var den första höga byggnaden i området Pudong som kommit att bli en symbol för staden. Du har säkert sett tornet i ett flertal resebroschyrer om Shanghai och på vykort.

Växande medelklass

Att det råder ekonomisk kris i större delen av världen är inte något som märks särskilt mycket i denna stad. Medelklassen har ökat markant och det finns en välutbredd köpkraft hos invånarna. Shanghai lockar både utlänningar och kineser från andra städer som vill göra karriär och tjäna bra med pengar. Som besökare får du vittna om en hel del kontraster. Traditioner får samsas med moderna innovationer och mitt i allt detta finns en oas av fantastisk shopping, härliga restauranger och sevärdheter att upptäcka.

Transportmedel

Det är relativt enkelt att ta sig runt staden med hjälp av den omfattande kollektivtrafiken. Från flygplatsen kan du ta snabbtåget Maglev. På mindre än tio minuter kan du befinna dig i Shanghais centrum. Tunnelbanesystemet har mer än tio olika linjer och biljetter finns att köpa i automater vid stationerna. Att åka taxi i Shanghai är väldigt billigt. En taxiresa som varar 20 minuter kan kosta runt 15 kr.

Billigt boende

Shanghai är även billigt när det kommer till hotell. Boende på lyxhotell kan kosta så lite som 500 kr per natt. Det finns en hel del hotell att kolla upp i de centrala delarna av staden. Speciellt i Pudong kan man hitta de nyare och modernare hotell. I och med att Shanghai är en väldigt stor och utbredd stad, så rekommenderas att du tittar på en karta innan du bokar hotell. Annars finns det risk för att du hamnar långt bort från centrum och många av sevärdheterna.

Vädret

När du planerar din resa är vädret något som är värt att ha i åtanke. Staden utsätts ofta för extrema väderförhållanden som tyfoner, snöstormar och oväder med åska. Föredrar du svalare väder så är nog sommaren inte den bästa tiden att åka på semester, då temperaturen kan gå upp mot 35-40 grader. Hösten brukar anses vara den bästa tiden för ett besök, om du nu inte vill resa till Shanghai under en väldigt regnig vår eller kall vinter.

Båtturer

Något som du inte borde missa under din vistelse är en båttur på Huangpufloden. Floden flyter igenom många av stadens mer intressanta distrikt, och under dagens lopp trafikeras den flitigt av flera olika färjor och båtar. Det här är det perfekta tillfället till att ta dina egna bilder av Pudong med Oriental Pearl Tower under kvällen när byggnaderna lyser upp. Under dagen kan en båttur längs med The Bund vara ett annat tillfälle till att föreviga en vacker del av Shanghai på bild.

Gamla stan

Att få utforska gamla stan, Nan Shi, blir en stor kontrast till resten av staden. Traditionella hus med djurfigurer på taken har blivit en sällsynt syn i staden. Runt 70 procent av historiska byggnader har redan fått försvinna och ge rum åt nya byggnader. Ända fram till 50-talet så bestod större delen av husen i Shanghai av de traditionella shikumen-husen med sina utmärkande tak och två-tre våningar. Nan Shi är därmed en perfekt plats att få en glimt av hur staden såg ut en gång i tiden och hur den har utvecklats sen dess. I området Xiantiandi har man lyckats med att kombinera nytt med gammalt. Stenhus med intressant arkitektur och kullerstensgator får samsas med trendiga butiker, restauranger och gallerior. Tempot är mycket lugnare i den här delen av Shanghai, så det är inte särskilt förvånande att de populära uteserveringarna är fulla till bredden av Shanghaibor.

Shopping

Det går inte att lämna Shanghai utan att ha tagit del av det stora shoppingutbudet. De flesta butiker har öppet till sent på kvällarna. Nanjing Road, en av världens största shoppinggator, är en turistdestination i sig själv som man inte får missa. Så du får vara förberedd på att få trängas med andra turister. Super Brand Mall är med sina tretton våningar stadens största köpcenter. Här finns ett stort urval av märkesbutiker att välja mellan. Ett alternativ kan vara Copy Market som är det direkt motsatta. Till ytan ser det ut som vilket köpcentrum som helst, tills du kommer innanför dörrarna. Hela centret är fullt av piratkopierade produkter. Väskor, skor, sjalar, elektroniska produkter och allt annat du kan tänka dig säljs här. Att pruta är något som uppmuntras. Däremot får du tänka till när det kommer till den svenska tullen, eftersom det är förbjudet att föra in kopierade varor i Sverige.

Lokala maträtter

Matkulturen i Shanghai är en ren fröjd för många matälskare, och det finns många lokala specialiteter för den nyfikna att prova på. ”Xiaolong bao” är till exempel en rätt som består av ångkokta pastaknyten som är fyllda med fläskkött. Det är en av de mest populära lokala rätterna. Några andra rätter att prova på är ”xiefen shizitou” som i princip är köttbullar gjorda av fläsk och krabbkött, ”shanghai mao xie” en annan krabbrätt och sist men inte minst rätten ”sheng jian bao” som är friterade degbollar med fläsk i. Har du en budget att ta hänsyn till så kan du besöka en av många restaurangtorg som finns på bottenvåningen i olika varuhus. Det blir både ett effektivt och billigt sätt att prova på Shanghaimaten.