Lugu Lake

Lugu Lake är namnet på en av de djupaste sötvattenssjöarna i Kina. Sjön är så kallat alpin och är belägen hela 2685 meter över havet och har därmed titeln som den allra högst belägna sjön i provinsen Yunnan. Lugu Lake, som ligger ca 200 km nordost om Lijiang, är sammankopplad med Mosuo River, Gaizu River samt Yalong River och omges av höga och dramatiska berg, enastående vacker natur och krispigt frisk luft. Vattnet i sjön är så klart att man ser ner hela vägen till botten på tio meters djup, vilket är unikt i denna del av asien. Omkring sjön finns fem öar, fyra halvöar, fjorton vikar och sjutton stränder. Öarna har en speciell, jadegrön färg och är av varierade storlekar.

lijiang_234195310

Historia

Det var när Kublai Khan, med sin mongoliska armé etablerade sin armé och fann sitt högkvarter söder om sjön, som Lugu Lake hamnade på kartan. Även buddismen etablerades i samma område tack vare Kublain Khan. Det etablerades dessutom en uppfattning av acceptans och vidöppenhet vilket så småningom ledde till att monogama äktenskap accepterades, något som sedan lades till grund för mousomänniskornas levnadssätt som än idag regerar i området.

lijiang_184418510

Mosuomänniskor

I flera generationer har så kallade Mosuomänniskor varit bosatta längs Lugu Lakes havskant. Denna minioritetsgrupp är av ett folkslag som anses lite udda och har en hel del märliga ritualer som sedan länge rotats i deras sätt av leva. Bland annat så lever man som par inte tillsammans eller i tvåsamhet, utan respektive man och kvinna bor hos sina föräldrar genom äktenskapet och överlag ses kvinnan som den med mest makt i samhället.  Denna familjestruktur är typisk för monsuomänniskor och mycket unik. Platsen kallas också ”A Quaint Realm of Matriarchy”, eftersom mosuomänniskans sätt att leva kallas matriarkalt.

lijiang_122585929

Sägen kring Lugu Lake

Det finns mycket mystik och sägner kring Lugu Lake. En gammal legend vid namn Gemu är mycket omtalad. Denna vackra, kvinnliga ande ryktades ha många lokala bergsandar som ”manliga vänner”. Denna unga ande var nämligen väldigt söt och populär bland männen. När Gemu hade en intim stund med en lokal manlig ande, kom en annan man ridandes till hennes hus. När denna man såg henne i sällskap med en en annan älskare infann sig genast en känsla av förödmjukelse och han vände snabbt om. Gemu såg hans flykt och insåg att en avlägsen bergssjäl kommit långväga för att besöka henne, hon sprang genast efter för att se vem denna man var. Allt hon kunde se var ett stort hovavtryck vid foten av berget där den manliga anden hade försvunnit. Det började bli mörkt, och Gemu som inte kunde gå vidare började gråta frenetiskt, vilket resulterade i att hovavtrycken förvandlades till en sjö av tårar. När den manliga anden hörde henne gråta och såg sjön av tårar kastade han kärleksfullt pärlor och blommor i sjön. De pärlor identifieras nu som öarna i sjön och blommorna som flöt till sjöstranden sägs vara doftande azaleor och andra blommor, som blommar varje år.