Lijiang

Ljiang är en urgammal stad som funnits i över tusen år. Dess uppbyggnad skedde när Naxisamhället skickade en stor grupp tibetanska ättlingar till platsen. Denna mycket intressanta grupp av människor formade då ett unikt samhälle där kvinnor ledde företag, religioner och familjer, ett så kallat matriarkalt samhälle. Dessa anrika traditioner har präglat staden och lever kvar i Lijiang än idag.

År 1996 drog en förödande jordbävning in och skakade området regält. Förutom att ungefär 300 personer miste livet drabbades själva staden hårt av skalvet. Därmed följde år av arbete för att försökta återskapa stadens unika charm och atmosfär, något som lyckades mycket bra och idag finns inte ett enda märkbart spår av den tragedi som för 20 år sedan ägde rum.

Staden Lijiang

Lijiang är en mycket vacker stad belägen i nordvästra Kina. Staden har funnits i över tusen år och kallas ibland för ”Österns Venedig” tack vare sin mycket romantiska atmosfär. Lijiang hör till den kinesiska provinsen Yunnan och utgörs av statsdistriktet Gucheng som i folkmun går under benämningen ”gamla staden”. Lijiang har cirka 1,3 miljoner invånare på totalt 21 219  km². Staden ligger beläget i ett mycket vackert landskap som till största del består av landsbygd, hela 95 procent av stadens yta är nämligen av lantlig karaktär vilket bidrar till dess lättsamma atmosfär som charmat många genom tiderna. Staden kännetecknas av sin gedigna och dramatiska historia som sträcker sig hela 800 år bakåt i tiden. Typiskt för Lijiang är de olika kulturella aspekterna som präglas av anrik arkitektur, karaktäristik historia och framförallt det ursprungliga folkslaget Nakhis. Lijiang är också känt för sitt välutvecklade system av broar och kanaler, något som kommit att bli en populär turistattraktion.

Turism och sevärdheter i Lijiang

För snart 20 år sedan, år 1997 närmare bestämt, blev Lijiang en del av Unescos prestigefyllda Världsarvslista. Detta ledde till att stadens turistnäring blommade ut och fick folk från alla delar av världen att besöka denna plats. Varje år besöker hundratusentals turister staden för att uppleva allt den har att erbjuda.

Utbudet av sevärdheter är stort, det finns något för alla. Bara att ströva omkring på de icke-trafikerade gatorna med sina små åar och kanaler som flyter utmed de smala gränderna i gamla staden är en upplevelse. Gillar du vackra vyer och kristallklara vatten är ett besök vid Lugu Lake att rekommendera. Är du mer för passionerad dans och sång är Lijiang Impression Show ett måste!

Det finns också ett par historiska platser som är värda ett besök. En av dessa platser är det palats som naxiledarna historiskt sett använde som utsiktsplats . Du hittar palatset på kullar i stadskärnan. Detta är ett givet stopp om du gillar historisk arkitektur och vacker konst. Palatset omges av en berömd trädgård vid namn Wangguluo, även denna en fröjd för ögat.