Chongqing

Den snabbast växande metropolen i världen

Den som reser till Chongqing kan inte undgå att känna av stadens dynamik och puls. Staden Chongqing är den snabbast växande metropolen i Kina, kanske i hela världen. Befolkningen ökar med fem miljoner personer varje år och idag hyser staden över 13 miljoner invånare.
Belägen i centrala Kina, där floderna Yangtze och Jiliing möter varandra, har Chongqing genom historien varit en viktig handelsplats och knutpunkt mellan Kinas kustprovinser och de nordvästra delarna av landet, Och för att driva på den ekonomiska utvecklingen så satsas det nu miljarder på infrastruktur, på byggsektorn och inte minst på affärslivet som gynnas av låga skatter och minimal byråkrati. Så det är inte svårt att förstå att staden, med alla dess möjligheter, attraherar människor framförallt från jordbruksdistrikten.

Det som skapar denna dragningskraft är den ekonomiska utveckling som den snabbt växande staden genomgår. Det byggs i rasande takt för att det ska finnas bostäder till alla människor som dras till metropolen och det är byggindustrin som är motorn i den ekonomiska tillväxten. Det byggs överallt i staden och det byggs på höjden. Stadens skyline kan jämföras med New Yorks eller varför inte Dubais. Det kan vara svårt att förstå med vilken kraft staden utvecklas, men bara det faktum att det varje dag tillkommer 137 000 kvadratmeter byggnadsyta säger en del om tillväxten.

chongqing_208627054

Utländska investerare

Trots att Chongqing till största delen bebos av kineser, och att dess industri mest producerar för hemmamarknaden, så dras nu internationellt kapital till staden. Den ekonomiska tillväxten, som ligger på 16 procent årligen, har attraherat många utländska direktinvesterare i branscher som sträcker sig från bilindustri till finansmarknad och detaljhandel. Bilföretag som Ford och Mazda finns nu etablerade och i finanssektorn hittar man HSBC Bank, Standard Chartered Bank, Citibank, Deutsche Bank och ANZ Bank. Och på detaljhandelssidan finner man Wal-Mart, Metro AG och Carrefour, bland många andra multinationella företag.

chongqing_116041897

Matkultur

Naturligtvis bjuder denna miljonstad, med sitt myllrande folkliv, på massor av upplevelser. Det lokala köket skiljer sig i mycket från den kinesiska mattraditionen. Mycket populär är den lokala ”Hot pot”, en rätt som serveras i en gryta som ställs mitt på bordet. Matgästerna äter den kryddiga anrättningen direkt ur grytan och det är ett populärt nöje att samlas kring en ”Hot pot” bestående av någon av de många variationer på ”Hot pot” som finns att välja på. En annan lokal specialitet är Jiangtuan fish, fisk från floden Jiangtuan, som serveras kokt eller stekt.

Sevärdheter

Naturligtvis har en storstad som Chongqing många sevärdheter att upptäcka för besökaren. Ofta nämns Wuxi-distriktet som ett utflyktsmål med många attraktioner som Wuxigrottan och Yuntaitemplet, och att fira det kinesiska nyåret i Wuxi ska vara något alldeles speciellt. En kryssning på Yangtzefloden erbjuder en fantastisk vy över staden från sjösidan.

chongqing_112795645

För den shoppingsugna finns många stora kommersiella centra. Jiefangbei CBD är det kanske mest framstående där massor av varuhus, butiker med lokala produkter, stormarknader och restauranger är samlade. Chaotianmen Market, som ligger på östra Jiefang Road, är den största marknaden i Chongqing. Här kan man hitta kläder till mycket rimliga priser. På Nan Bin Road finner man en blomstermarknad som är populär både bland turister och hos lokalbefolkningen. Över hundra blomsterbutiker, hantverksbutiker och tehus radar upp sig på båda sidorna av gatan. Chongqing bjuder på ett överflöd av upplevelser och – det bästa med staden är att det publika transportsystemet med bussar och tunnelbana, snabbt och billigt, tar resenären till de flesta utflyktsmål.