Yulong xueshan

Skönheten Yulong Xueshan

I Lijiang finns Yulong Xueshan, eller Jade Dragon Snow Mountain som denna sydligt belägna glaciär också benämns. Berget är enormt i sitt slag och ligger hela 5600 meter över havet. Här ligger några av Kinas allra vackraste natursköna vyer och du kan också finna så mycket som en fjärdedel av Kinas alla djur och växtarter på Yulong Xueshan.

Toppen av berget är täckt av snö året runt och dess silvrigt skinande ljus ger illusionen av en gigantiskt stor drake klädd i vit snö. Som du säkert kan räkna ut var det så ”Jade Dragon Snow Mountain” fick sitt namn. Vyn kring glaciären är sannerligen något utöver det vanliga. Beroende på årstid och väder förändras dess utseende. Ibland ser berget ut som en beslöjad skönhet, inbäddad i dimma, ibland är dess midja inringat av dimma och andra gånger är berget fullständigt täckt av moln.

Yulong Xueshans högsta topp vid namn Shanzidou har bestigits endast en gång. Detta skedde år 1987 av en amerikansk expedition. Utförandet var mycket riskabelt och teamet som bestod av Phil Peralta-Ramos och Eric Perlman mötte stort motstånd när de klättrade i snöraviner, kalkstensväggar och under andra dramatiska förutsättningar. Detta i kombination med de mycket glesa möjligheterna till skydd gjorde att expeditionen betygsattes med maximal teknisk svårighet.

lijiang_106809467

Växter och ovanliga djur på Yulong Xueshan

Förutom sin bildsköna vy är denna glaciär också berömd för sin stora variation av ovanliga djur och vilda växter. På Yulong Xueshan finns ett stort urval av träd av olika slag, medicinska örter och flera unika blommor och växter. Varje år exploderar utblomningen av tusentals vackra blommor som sällan ses i övriga Kina. När berget når sin fulla blom tar traktens hedar hit sina getter och sin nötkreatur för att beta på bergets gröna och frodiga sluttningar. Yulong Xueshan består också av otaliga raviner, klippor, bäckar och ängar som alla är döpta med Naxi-namn med tydlig anknytning till de myter och legender som länge präglat urbefolkningen i området Lijiang.

En del forskning har gjorts om det botaniska livet på Yulong Xueshan. Den amerikanska botanikern och upptäcktsresanden Joseph Rock har i många år tillbringat tid i området kring berget och forskat om det botaniska livet och om urbefolkningen, de så kallade Naxi-människorna som lever sina liv vid berget. Hans efterforskningar har i sin tur lockat dit många andra forskare och journalister vilket gjort att mystiken i berget lockat många andra naturfantaster.

lijiang_243525592

Sevärdheter kring Yulong Xueshan

En av de största attraktionerna runt fjällområdet är Spruce Plateau. Denna gigantiska äng gömmer sig bakom en gedigen urskog och ligger vid foten av Yulong Xueshan. Ängen är omgiven av höga granar och myten säger att det bor älvor här. En annan sevärdhet är Dry Sea, en stor äng som ligger belägen på 3100 meter. På 40-talet var detta en höglandsglaciär som bildades när vattnet torkade upp. Du hittar också Dry Lake på östra foten av Yulong Xueshan omgiven av de fantastiskt vackra bergen. Vill du få en extraordinär panoramautsikt är Dry Lake i särklass det bästa stället. White Water River finns i norra Lijiang och är en speciell flod med sitt vita vatten. Vattnet här är extremt rent och filtreras genom rent grus och stenar. Att dricka av vattnet i floden sägs ge evig kärlek.