Erhai Lake

Allmänt

Erhai Lake i Yunnanprovinsen, är Kinas näst största höglänta sjö. Det är en konstgjord sjö på 1.972 meters höjd över havsnivån. Erhai Lake kan därför med rätta kallas en alpin sjö.

Sjön sträcker sig från norr till söder och mäter cirka 40 kilometer. På bredden,  sålunda i öst-västlig riktning mäter Erhai Lake cirka 7-8 km på det bredaste stället. Den är formad ungefär som ett öra eller en snäcka. Namnet Erhai Lake härstammar också ur formen eftersom ”Erhai” betyder ”formad som ett öra”. Som besökare och turist får man också det tydliga intrycket av ett jättelikt öra när man ser sjön lite uppifrån. Sjön hade tidigare ett annat namn. Innan den formades på det sätt som har skett nu kallades Yeuze eller Kunming Lake. Trots sin höga belägenhet är inte sjön påfallande djup, vilket annars ofta är fallet med höglänta sjöar. De flesta har bildats av sprickor i urberget som har gjort dem mycket djupa. Erhai Lake är dock inte mer än 34 meter djup på det djupaste stället. Vattnet är givetvis sött och blir därmed med sina 2.5 miljarder kubikmeter en förstklassig dricksvattenreservoar.

Geografi

Erhai Lake ligger inbäddad mellan Changsan Mountains i väster och Dali City. Den börjar med sin allra nordligaste punkt i Dengchuan och slutar i Xiguan city i söder. Vattentillflödena kommer från floderna Miju och Mici Rivers i norr, Bolou River i öst samt från ett antal mindre vattendrag som leder vatten ner från bergssidorna på Changsan Mountains. Utflödet ligger i söder via Yangbi River som sedan fortsätter till den väldiga Mekongfloden (i Kina Lancang River), som i sin tur strömmar genom hela Sydostasien ut i Stilla Havet.

Att upptäcka Erhai Lake

Det bästa sättet att få ut mesta möjliga av sitt besök på Erha Lake är att ge sig ut på en vandringsfärd. Höjdpunkterna är Ehai Lake Park och Butterfly Springs, som båda återfinns på sjöns västra sida. En annan möjlighet är att bege sig ut till det flertal öar som finns på sjön. De öar som är tillgängliga för besök, det finns regelbundna båtförbindelser med fastlandet, är Guanyin Ge Jinsuo Island, som också kallas Golden Shuttle island, Nanzhao Folklore Island och Xiaputuo Island. Förståeligt nog hämtar lokalbefolkningen mycket av sin näring från sjön. Baifolket har uråldriga traditioner vad gäller såväl fiskemetoder som tillredning av olika fiskar. Ett särskilt spännande inslag är att de använder sig av uppfödda skarvar som fångar fisken och överlämnar den till fiskaren. Tricket är att man fäst en ring runt skarvens hals som hindrar den från att svälja fisken som den just har fångat utan den återfås istället i helt skick.

I sjön finns också ett antal arter av karpfiskar av vilka några är helt unika för just Erhin Lake. För den som är intresserad av biologi heter arterna Cyprinus Barbatis, Cyprinus Dialensis, Cyprinus longipectoralis samt en art som kommit att kallas Zacco taliensis. Alla dessa karparter återfinns alltså endast här. Det kan avslutningsvis vara värt att nämna att delar av sjöstranden fungerade som farm för uppfödning av kungliga hjortar (kronhjortar) för Nanzhao dynastin.