Dali

I nordvästra delen av Yunanprovinsen, cirka 300 kilometer nordväst om Kunming, ligger Dali City. Dali är den ekonomiska och kulturella huvudstaden i den självständiga prefekturen Dali Bai. Området i Dali Baiprovinsen är omgärdat av berg i öster, väster och i söder. I mitten av området ligger sjön Erhi Lake. I provinsen Dali Bai bor det 25 etniska minoriteter. På så sätt har det skapats en unik samling av kulturella skatter som förstärker områdets yttre skönhet.

Historik

Så tidigt som för nästan 4 000 år sedan bosatte sig förfäderna till den största minoritetsgruppen, Baifolket, inom provinsens område. Cirka år 200 enligt vår tideräkning kom provinsen att lyda under den centralregering i Kina som sattes upp av Handynastin (206 fKr – 220). Under senare kejsardynastier kom provinsen sedan att delas upp i två etniskt grundade stater; Nanzho staten, som tillkom år 738 och varade till 937 under den dåvarande Tangdynastin (618-907), samt Dalistaten som bildades år 937 och varade fram till år 1253 under Songdynastin (960-1279). Genom åren som följde kom Daliprovinsen att utgöra en länk mellan Kina och ett antal andra länder såsom Indien. Det handlade om såväl kulturellt som ekonomiskt utbyte mellan länderna.

I ruinerna av Tai He City och i den nuvarande Dali Ancient City ser man vittnesmålen från tusentals år av historiska händelser och de förändringar dessa händelser gav upphov till. Tillsammans med Xizhou Town och Zhoucheng Village ger dessa gamla stadsdelar en god inblick hur livet tedde sig för Bai minoriteten under dessa svunna tider.

Att se och besöka

Changsan Mountain och Erhai Lake har ryktet om sig att vara de förnämsta utsiktsplatserna i staden. De allra flesta av de viktiga turistattraktionerna är också belägna mellan dessa punkter. Här finns således the Butterfly Spring samt de tre pagoderna i Chongsentemplet. Inom det här området har sedan länge Baiminoriteten sin huvudsakliga hemvist. De utgör också cirka 65 procent av den totala befolkningen i området. Härigenom får också detta område en alldeles speciell charm med de traditioner som ingår hos dem. Under våren varje år firar man till exempel Fjärilsfesten och March Street Fest. Staden vaknar till liv efter vintern och som besökare får man utmärkta tillfällen att ta del av de folkliga traditionerna.

dali_117120268

Dali Ancient City

Det moderna Dali är en stad som kombinerar gammal historia med modern bekvämlighet. Staden är uppdelad i två områden; Gamla Staden (Ancient City) och den moderna staden (New District, men också känd som Xiaguan). Den Gamla Staden finns huvudsakligen runt Dalis gamla stadskärna som byggdes upp under Mingdynastin (1368-1644). Det är de gamla byggnaderna, stadens murar och den gamla stadskärnan som är de främsta målen för tillresande turister.

Den mest kända gatan i Ancient City (Gamla Staden) är Foreigner Street. Det är en riktig turistmagnet med sitt hantverk och sina lokala matdelikatesser. Den moderna delen av Dali, Xiguan, ligger söder om Ancient City och utgör också hem för den politiska och administrativa ledningen för Dali Bai Autonomous Prefecture. Här finner man också stadens moderna hotell och restauranger samt de öppna platser och torg som tillsammans med moderna shoppingcenters lägger modernitet till denna annars höggradigt historiska stad. Under de senaste 20-25 åren har en markant ökning av levnadsstandarden skett. Detta är en följd av landvinningar på såväl lokal som nationell nivå. Som turist har man tillgång till alla de moderna transportmedel och faciliteter som man är van att vänta sig i västligare delar av världen.