Dali Gucheng- the Old City

Bakgrund

Som tur är har det inte blivit samma öde för Dali Gucheng, som för många andra gamla städer i Kina (och i Europa och på andra håll i världen med, för den delen), att staden har blivit ”moderniserad”. Med moderniserad i den bemärkelsen avses att de gamla vägarna har smetats över med ny betong eller sten; gamla hus har rivits och ersatts av moderna imitationer (gärna med små pittoreska butiker innanför väggarna) och de gamla lokala marknaderna har ersatts med bås där man säljer billiga souvnierer. Lokalbefolkningen  har fått maka på sig så att det blir plats för turister och affärsverksamhet med anknytning till turismen. Besökare i Dali Ancient City slipper gudskelov allt detta. Där har man istället byggt den nya, moderna staden i en helt annan del av området och lämnat de historiska delarna intakta. I de flesta andra kinesiska storstäder, som exempelvis Peking, är det ständigt nya skyskrapor som ska byggas och det sker i viss utsträckning på de gamla delarnas bekostnad. I motsats till vad som gäller för Dalis systerstad Lijang dit de flesta av andra ursprungliga befolkningsgrupperna, såsom Naxhi, har flyttat, domineras fortfarande Dali av den ursprungliga och största minoritetsgruppen Bai. För Bai har Gucheng varit deras hem sedan urminnes tider.

dali_55836097

Historik

Sedan Nanzhaodynastins tider med ursprung år 738 fram till de mongoliska horderna tog över år 1254 var Yunnanprovinsen ett självständigt kungadöme. Kungliga ätter avlöste varandra men Dali kom alltid att förbli Yunnans huvudstad. Den gamla staden som vi kan bevittna i nutid, byggdes ursprungligen 1382, under Mingdynastin. Mönstret av gator och gränder har bibehållits sedan dess.

Staden idag

Staden rör sig i ett långsamt men orubbligt tempo. De har inte gett vika för den moderna tidens krav på utveckling och framsteg. Detta påverkar också de människor som bor här eller flyttar hit. De som kommer hit och öppnar en bar eller ett litet hotell sjunker snabbt in i den atmosfär av frid och skönhetslängtan som är stadens själ. De stiger upp sent och släntrar långsamt iväg till grönsaksmarknaden med sin korg av bambu på ryggen i lugn och ro. Man tar ledigt från jobbet då och då för att göra en resa eller helt enkelt bara för att vila och ta det lugnt. Utan pressen från höga ambitioner och hårt arbete finns det heller ingen stor hunger för en massa underhållning. Vid tio-tiden på kvällen, när andra städer drar igång sitt nattliv har Daliborna redan gått tills sängs.

dali_160708055

Att bo i Dali Gucheng

Som väntat svämmar Dali Gucheng över av små pittoreska värdshus och hotell. Särskilt koncentrerade är de på den livliga gatan Remnin Road. Om man söker något lite lugnare kan man exploatera bakgatorna till Remnin Road. Ett annat alternativ är att man tar sig till Yincang Road där man kan finna små hotell inbäddade i en pittoresk bakgata.