Visum till Kina

I princip alla som reser till Kina behöver söka visum. Visum måste man söka innan man reser iväg, det går inte att få visum vid ankomst (läs om undantag vid mellanlandning nedan). Visumet tar tre arbetsdagar att få, plus eventuellt postgång fram och tillbaks om man postar sin ansökan.

Visum till Kina ansöker man enkelt hos Alla Visum.

Visumansökan

Själva blanketten är för närvarande på fyra sidor. För några år sedan var det bara en sida men den byts ut då och då och blir mer omfattande med tiden. Förutom ansökningsblanketten behöver man även bifoga ytterligare underlag, och vad det är beror på vad man ska göra i Kina. Ska man vara turist så behöver man i dagsläget bifoga bland annat hotellbokning och resplan, förutom ansökningsblanketten. Detta kan dock ändras lite då och då så man måste se till att noga läsa instruktionerna för visumansökan.

Olika sorters visum till Kina

Beroende på vad man ska göra i Kina så får man söka oilka sorters visum. De vanligaste är turistvisum och affärsvisum. Det finns även studentvisum, arbetsvisum och besöksvisum om man vill besöka släkt och vänner. Även transitvisum för de som ska mellanlanda och inte omfattas av visumfriheten som nämns ovan.

Alla olika sorters visum kräver att man bifogar olika typer av dokument. Söker man till exempel arbetsvisum måste man först ha fått ett erbjudande om anställning som även stämplats och godkänts av arbetsministeriet i Kina. Ska man söka jobb i Kina kanske man alltså först måste söka ett affärsvisum, för att sedan åka hem igen och söka ett arbetsvisum om man väl fick jobbet.

Samma princip gäller för studentvisum, man måste först ha blivit antagen av en skola, innan man kan söka visum för studier.

Visumfritt vid mellanlandning

Flera stora städer, till exempel Peking, Shanghai och Guangzhou, erbjuder visumfria besök i upp till 72 timmar för resenärer i transit. Man behöver alltså mellanlanda i Peking för vidare resa till ett tredje land för att kunna utnyttja den möjligheten, tyvärr går det inte att åka på en kort resa från Sverige till Kina och direkt tillbaks till Sverige igen, då behövs visum. Många resor till Asien går dock via Peking eller Shanghai om man flyger med Air China. Isåfall bör man passa på att besöka städerna innan man hoppar på nästa flyg.

Hur lång tid tar det att få visum till Kina?

Det tar för närvarande tre arbetsdagar för kinesiska ambassaden att utfärda ett visum till Kina, och det gäller alla typer av visum. Tidigare fanns möjlighet till expresshantering men numera går inte det att få visum direkt.

Foto för visum till Kina

Man behöver fästa ett foto av sig själv på ansökningsblanketten. Det ska vara samma typ av foto som för körkort. 45×35 mm, färgfoto med vit bakgrund. Foton från fotoautomater är godkända, och om man besöker Mittens Rikes kontor kan man fotografera sig där.

Behöver man besöka kinesiska ambassaden?

Nej, man behöver inte besöka kinesiska ambassaden i Stockholm eller konsulatet i Göteborg för att söka visum. Det är enklast att posta sin ansökan.

Behövs visum till Hongkong?

Nej, i Hongkong kan man stanna upp till 90 dagar om man har svenskt pass. Det man behöver tänka på är att om man reser först till Kina och sedan till Hongkong så kan man inte resa tillbaka igen om man inte har ett visum som gäller för fler än en inresa (double entries eller multiple entries).

Hur länge gäller ett visum?

Det beror på typ av visum, men i regel får man visum för 30 dagar. Det är det allra vanligaste. I vissa fall kan man få längre visum men då är det ofta fråga om särskilda myndighetsinbjudningar, eller om man har släktingar att besöka.