De tre ravinernas museum

I den kinesiska staden Chongqing, en av få kommuner som lyder direkt under centralregeringen i sydvästra Kina, rinner floden Yangtze genom ett unikt, naturskönt landskap som sträcker sig till provinsen Hubei. Det bergiga landskapet kallas för ”De tre ravinerna” och huserar många fornlämningar vilket gör det till en historisk viktig plats. De tre ravinernas damm, vilket är världens största vattenkraftsdamm, har bidragit ytterligare till den globala uppmärksamheten. Vid utgrävningarna och bygget av vattenkraftsdammen hittades mängder med kulturella reliker och och fornlämningar, vilket gjorde att man började planera ett nytt museum i Chongqing. 2005 ersatte De tre ravinernas museum Chongqings gamla museum; syftet var att tillägna det nya muséet helt åt De tre ravinerna och staden Chongqings historia.

Museumets talande arkitektur

Utvändigt representerar krumgjorda väggar och en enorm kupol i glas historien bakom De tre ravinerna-projektet och dess ursprung. Därtill imponerar muséets arkitektur ytterligare med storskaliga reliefer, skulpturer gjorde av brons och en kilometerlång ”ekologisk” korridor. Med en yta på över 40 000 kvadratmeter är det en mäktig institution, fyra våningar högt, där ungefär 23 000 kvadratmeter utgör själva utställningshallen och den magnifika arkitekturen är en utställning i sig.

Utställningar

Museumet är ett offentlig åtagande för att beskydda, utbilda och forska om kulturella reliker och miljön i Chongqing med fokus på De tre ravinerna-området. Detta gör det till ett av världens största monografiska museum och det största i Kina.

Det finns fyra huvudsakliga utställningar; en om Chongqings tidiga historia, Chonqing under 1900-talet, det anti-japanska kriget under andra världskriget och den om De tre ravinerna. Det huserar ytterligare utställningar om porslin och mynt från olika dynastier, folkkultur i sydvästra Kina, konst och kalligrafi genom tiderna, skulpturer från Handynastin och kulturella objekt som skänkts av Liu Chuli.

En av muséets mest imponerande utställningar är den om Chongqing under tiden då staden utsattes för japanska bombningar. Med 180° panoramasikt kan man få insyn i hur det såg ut då den krigshärjade staden var ”Det fria Kinas” huvudstad. Muséet visar också hur naturen och folklivet kring ”De tre ravinerna” såg ut innan vattenkraftsdammen byggdes i en 360° stor biosalong. Den första våningen har tillägnats en utställning om De tre ravinerna som huserar en visuell modell av vattenkraftsdammen. Skelett från dinosaurier som hittades i Sichuanprovinsen finns också utställt tillsammans med en mängd andra fossiler som hittades i samband med De tre ravinerna-projektet.

Turistattraktionen

Chongqings museum attraherar tusentals besökare världen över tack vare sin unika kultur, avancerade teknologi och skickliga administration. Platsen har blivit en viktig plattform för lokal och kinesisk kulturspridning.

Det är fritt inträde, dock så finns det en gräns på 5000 besökare per dag. Det finns guideservice till en kostnad per grupp, och en visning tar ungefär 60-90 minuter beroende på vad som visas. Ett alternativ till gruppvisningarna är att hyra audioguider.

Det finns gott om transportmöjligheter till muséet tack vare generösa bussförbindelser. Muséet är beläget bredvid Folkets torg mittemot ”Great hall of the people” och är öppet mellan åtta på morgonen till fem på eftermiddagen.