Wulong Furong grottan

I kommunen Chongqing, en av de största kommunerna i sydvästra Kina vilken lyder direkt under centralregeringen, finns det kinesiska världsarvet Wulong Furong-grottan. Tillsammans med Mammothgruvan i USA och Graemesgruvan i Frankrike benämns Wulong Furong som en av de tre främsta grottorna i världen. Det är den enda grottan i Kina som är ett listat världsarv och är belägen öster om staden Jiangkou.

chongqing_86455738

Upptäckten av grottan

Innan grottan namngavs ”Wulong Furong” var den en så kallad ”ånggrotta” som avgav ånga på vintern och kyla på sommaren. Året runt var den inhöljd i en dimma åtföljt av ett dundrande ljud, vilket gjorde att platsen under flera sekler var en mytomspunnen plats. Skräckhistorier och myter gjorde att ingen vågade besöka platsen. Men i tidiga maj 1993 begav sig lokala lantbrukare av mot ånggrottan med facklor för att utforska platsen. ”Spökgrottan” visade sig vara raka motsatsen; en magnifik droppstensgrotta som snarare liknade ett vetenskapligt museum. I maj 1994 invigdes grottan som ”Wulong Furonggrottan” för allmänheten, ett år efter det att den först undersöktes.

chongqing_76899412

Underverket naturen skapade

Platsen är en stor kalkstensgrotta formad av karbonatstenar under den geologiska Ordoviciumperioden. Insidan är fullspäckad med olika typer av droppstenar som formar ett magnifikt karstlandskap på drygt 37 000 kvadratmeter. Med ett djup på 920 meter är det Kinas djupaste grotta. Den är 27000 meter lång och femtio meter hög och bred vilket bjuder på en spektakulär upplevelse tillsammans med dess stenutformningar.

Ackumulering och sprickor berättar om hur grottan utvecklats under miljontals år, långt innan mänskligheten existerade. Furonggrottan är hem åt ett hundratal sediment, en variation från kalciumkarbonat till svavel och koraller, vilka ibland beskrivs som ”stenvattenfall”. Innan upptäckten av grottan hade inte många av de olika droppstenarna tidigare hittats i Kina eller i stora delar av övriga världen. Många av de olika droppstenarna och korallerna hittas bara i Wulong Furong.

Grottan benämns ofta som ett vetenskapligt grottmuseum tack vare den unika, rika geologin. Den är ett återkommande forskningsobjekt samtidigt som den är öppet större delen av året som turistattraktion, vilket har gjort att den blivit en viktig institution för Chongqing och främst Jiangkou. Ett annat talande smeknamn är ”underverket naturen skapade”.

chongqing_24446497

Turistattraktionen

Furonggrottan ligger uppe på en kulle ovanför korsningen av Furongfloden och Wujiangfloden. Platsen där grottan är belägen kallas för ”Panjia Yan”. Inne i grottan har man byggt gångvägar vilket gör platsen lättillgänglig för alla åldrar. Man har också monterat neonfärgade lampor som förhöjer den magnifika bergsstrukturen. Det tar ungefär tjugo minuter att gå igenom grottsystemet.

Utanför grottan finns många, små affärer och restauranger som erbjuder genuina hantverk och lokal matlagning till besökarna. Grottan ligger i naturområdet ”De tre ravinerna” vilket gör det lättillgängligt med lokaltrafik. Platsen runt grottan erbjuder inte endast ett magnifikt grottbesök, utan man kan även njuta av en fantastisk utsikt över floden och klättra längst med det närliggande Sagoberget.

Många som besökt grottan har beskrivit den som ”för underbar för att förstå” och en medlem av Kinas grottsamfund har lovordat platsen som ”ett mångfärgat, fantastiskt, underjordiskt konstpalats”. Grottan har många gånger utsetts till en av de bästa grottorna i världen öppen för turister.