Kuanzhai Ancient Street

Kuanzhai Ancient Street, eller Kuanzhai Lane och Kuanzhai Alley som den även kallas, är ett välbevarat promenadstråk mitt i Chengdu där man kan uppleva staden som den var under Qingdynastin, vilken varade i cirka tre århundranden. Det som idag kallas Kaunzhai var en stad inne i Chengdu som vid den tiden kallades Mancheng eller Shaocheng. 2003 påbörjades återuppbyggandet av det antika stråket genom att områdets traditionella hus och byggnader restaurerades för att skapa en så snarlik och identisk arkitektur som möjligt från Qingdynastins epok. Syftet var att skapa ett kulturellt och kommersiellt område inriktat mot framförallt turism och nöje och idag är Kuanzhai Lane tillsammans med buddhisttemplen Daci och Wenshu tre historiska kulturskyddade områden.

chengdu_3274806

Det antika gatustråket stod efter sin restauration färdigt år 2008 och öppnades upp för turister samma år. Idag andas Kuanzhai Lane historia, kultur och konst i en kontrastrik miljö där det antika blandas med moderna inslag. Kuanzhaiområdet är uppdelat mellan tre parallela gator; Kuan Lane (Kuan betyder bred, men alla gator är tämligen smala), Zhai Lane (zhai betyder smal) och Jing Lane. Tillsammans bildar dessa stråk en kulturell och historisk miljö som ger besökaren en god uppfattning om hur livet såg ut i Chengdu för flera århundranden sedan.

Kuan Lane representerar det mest typiska och traditionella av den lokala kulturen i Chengdu och är även den del som kanske är mest turistinriktad. Kuan Lane återspeglar för besökare på ett tydligt sätt det forna Chengdu genom sin traditionella arkitektur och utsmyckade dekorationer från Qingdynastiepoken och Chengdus folkkultur. Här på Kuan Lane är utbudet av butiker framförallt riktat mot turister och det säljs souvenirer och olika typer av hantverk, framförallt produkter i broderier, siden och keramik. Här kan man sätta sig ner på en av alla de klassiska tesalongerna eller beställa en traditionell Sichuansk måltid på stråkets antika värdshus och tavernor.

chengdu_3274809

Zhai Lane är något smalare än Kuan som gata och vad gäller utbudet av butiker, typer av restauranger och den historiska gestaltningen så skiljer sig de två. Zhai Lane ämnar framförallt att berätta och återge människors fritid och familjeliv under Qingdynastins era. Stråkets återuppbyggda hus med sina gröna tillhörande trädgårdar representerar det privata livet i den gamla tidens Chengdu. Husens trädgårdar består framförallt av det kända kinesiska trädet Ginko som även brukar gå under benämningen “jungfruhår”. Ginkoträdet, eller Ginko biloba som det heter, upptäcktes av människan i uråldrig tid och har än idag en betydande roll i traditionell kinesisk folkmedicin. Trädets nötter används dessutom som en bas i många olika kinesiska maträtter.

chengdu_63601253

Den senaste delen av det anrika Kuanzhaistråket är den som kallas Jing Lane, vilken har byggts upp för att representera det mer moderna samhället. Här upplevs mångkultur i olika slag där den traditionella kinesiska kulturen presenteras i tydlig kontrast mot mer västerländska inslag. Jing Lane erbjuder Kuanzhaistråkets mest trendiga miljö med shopping, mat och fest i fokus. Här trängs modebutiker med internationella cafékedjor och populära barer. Den traditionella Chengduarkitekturen förvandlas nattetid till högljudda och roande barer, restauranger och diskotek.