Chengdu

Chengdu är huvudstad i den kinesiska provinsen Sichuan som ligger i sydvästra delen av landet och hela stadens yta täcker närmare 1300 kvadratkilometer. Själva namnet Chengdu betyder ordagrant “bli en huvudstad” och namnet hävdas vara detsamma ända sedan staden grundades för över 2000 år sedan. Som många andra städer har Chengdu fått smeknamn under årens gång och staden är idag även känd som “Hibiskusstaden” från det att kejsaren Mengchang som härskade under 900-talet gav order om att plantera blomman runt stadens skyddsmur.

chengdu_118429120

Chengdu räknas vanligen som sydvästra Kinas viktigaste stad med ett totalt invånarantal enligt de senaste undersökningarna på över 14 miljoner och närmare 7 miljoner i själva stadsdistriktet och räknas som landets fjärde största stad. Chengdu har en betydande roll i den sydvästra regionen med tanke på den höga status staden har vad gäller bland annat kultur och utbildning. Under 900-talet lyckades en lokal konstnär sätta Chengdu på den akademiska kartan genom hans initiativ att starta en konstnärlig skola av högre rang. Det var den första kungliga akademin i Kina och konsten har än idag inflytande på Chengdu som erbjuder ett större antal konstmuseum och gallerier. Vad gäller utbildning så har Chengdu även här ett försprång från tidig historia då staden var först i världen med att erbjuda en lokal öppen skola.

Qingdynastin var den sista av Kinas imperier och varade under nästan tre århundranden fram till 1900-talet och under hela perioden pågick en omfattande inflyttning till Chengdu från andra delar av det stora Kina. Detta resulterade i att den lokala kulturen utvidgades och anpassades efter de nyinflyttade invånarnas traditioner och sätt att leva. Det finns idag synliga bevis på denna påtagliga kulturella blandning genom bland annat olika områden som representerar kultur och livsstil från andra platser.

chengdu_98196476

Chengdu har genom historien varit en viktig oas för Kinas litteraturhistoria. Här inspirerades ett antal inflytelserika kinesiska författare och flera stora litterära verk har skapats i Chengdu. Chengduområdet har dessutom ett varierat utbud av natur där man i stadens bergspartier kan uppleva snö och skidåkning och i Chengdus plattare landskap öppnar sig stora vattenrika grönområden. Chengduområdet kan även skryta om duijiangyan i övre delen av Minjuangfloden cirka 60 kilometer från Chengdus stadsdistrikt. Detta projekt är av allt att döma världens äldsta befintliga bevattningssystem.

Cirka en mil från Chengdus stadscentrum finns några av världens viktigaste center för den utrotningshotade jättepandan. Här arbetar forskare och skötare med att föda upp arten och skydda den mot faror som hotar jättepandan från utrotning i det fria.

chengdu_139963975

Chengdus matkultur

Det Sichuanska köket är känt för sitt unika sätt att förena smaker, det söta möter det kryddiga och det sura det starka. I Chengdu finns ett stort utbud av gatuköksmat som är vällagad mat av hög kvalitét men till en billig peng. Det finns med andra ord en matkultur som är värd att prova. En klassisk rätt från det Sichuanska köket är Mapo Tofu som är lagad tofu med biff, i den här rätten blandas smaker på tidigare nämnda sätt. På helgerna är det vanligt att Chengduinvånarna äter med sina familjer och vänner på vad som kallas Nongjiale och är en typ av catering i lantmiljö.

chengdu_164184158

chengdu_181549700