Hangzhou

Staden Hangzhou, som är belägen 180 kilometer öster om staden Shanghai är känd för sitt vackra läge vid sjön Xihu (West Lake-Västra Sjön). Staden, som har blivit ett av Kinas mest berömda besöksmål, har i alla tider prisats för sin skönhet, bland annat av Marco Polo som besökte Hangzhou sent på 1200-talet och kallade staden ”ett himmelrike på jorden”. Hangzhou med omgivningar har cirka 8 miljoner invånare och är därmed en lika stor stad som Nanjing. Hangzhou har liksom Nanjing varit Kinas huvudstad, dock inte lika många gånger som Nanjing.

Historia

När norra Kina i slutet av Norra Songdynastin blivit invaderat av jurchenfolket blev Hangzhou huvudstad under Södra Songdynastin (1127-1279). Staden hette då Lin’an som betyder ”nära friden”. Den hade på den tiden en befolkning på närmare en halv miljon människor och betraktades redan då som den kinesiska civilisationens centrum. Hovet byggde vackra palatsliknande byggnader kring sjön och det kulturella livet blomstrade med inflyttade människor som ägnade sig åt att måla tavlor, skriva dikter och komponera musik.

Även efter det att mongolerna hade erövrat Kina och gjort Beijing till huvudstad fortsatte Hangzhou att vara ett viktigt handels- och kulturcentrum i Kina och förblev så till 1861-1863 då staden härjades och ödelades under det blodiga Taipingupproret. År 1896 öppnades staden för utländsk handel och blev på nytt en betydelsefull stad i landet. Under andra världskriget ockuperades staden av japanerna. Under det japanska-kinesiska kriget 1937-1945 drabbades Hangzhou inte av samma grymma öde som Nanjing. Det blev heller inte särskilt berört av det kinesiska inbördeskriget 1946-1949. Kommunisterna erövrade staden 1949.

I den moderna delen av Hangzhou finns det idag inte mycket kvar av den gamla staden men runt Västra Sjön och uppe i teodlingarna  och byarna med tehusen har den gamla tidens charm bevarats. Här finns templet med ”den skrattande Buddha” som är en välkänd turistattraktion.  Här finns också ett silkesmuseum, en botanisk trädgård och en tusenårig gammal stenbro.

Utbildning

I Hangzhou finns det berömda Zhejinguniversitetet som har ett forskningscentrum tillsammans med ett svenskt universitet, nämligen med Kungliga Tekniska högskolan, kallat ”Joint Research Center of Photonics”. Zhejinguniversitetet grundades 1897 och anses idag vara Kinas främsta forskningsuniversitet med pågående forskning inom ett stort antal vetenskapsgrenar, omfattande bland annat filosofi, ekonomi, juridik, litteratur, historia, konst, vetenskap, teknik, jordbruk och medicin. Omkring 45 000 studenter studerar idag vid Zhejinguniversitetet. I universitetets bibliotek finns omkring 7 miljoner boktitlar som gör det till landets största akademiska bibliotek. 1998 skedde en sammanslagning av de fyra tidigare separata universitetsgrenarna som hade vuxit fram under de senaste 50 åren, nämligen Zhejianguniversitetet, Hangzhou universitet, Zhejiang jordbruksuniversitet och Zhejiang medicinska universitet. Detta är det som är det nya Zhejiang Universitet i Hangzhou.

Industrier

Sedan 1992 har ekonomin i Hangzhou utvecklats snabbt och många nya industrier har tillkommit. Hangzhou är idag en snabbt växande industristad med en mångfald sektorer inom till exempel konsumtionsindustrin, jordbruk och textiler, främst vad gäller lin och silke.

hangzhou_216525400

Sevärdheter

Hangzhou ligger 18 mil från Shanghai som är en av Kinas folkrikaste städer med omkring 24 miljoner invånare som lätt kan ta sig mellan dessa städer med snabbtåg. Detta har haft stor betydelse för Hangzhous utveckling, bland annat vad gäller turismen. Stadens rykte för dess skönhet lockar många att besöka Hangzhou, och för Shanghaiborna är Hangzhou ett intressant mål att besöka. De sevärdheter man finner i Hangzhou är av många slag. Till de främsta måste man räkna den vackra sjön Xihu (West Lake -Västra Sjön). Sjön är rätt liten med en diameter på cirka tre kilometer och ganska grund.

Wushantorget i centrala staden ligger i närheten av sjön och är ett populärt besöksmål. I närheten finns Wushanberget som man kan gå upp på och få en fin utsikt över staden. Hefanggatan som ligger alldeles bredvid Wushantorget är en populär shoppinggata fullt med småbutiker där turister kan hitta allt en turist kan önska sig. I staden finns en staty av general Yue Fei som var en berömd kinesisk patriot som slogs mot inkräktare från Jindynastin  under Södra Songdynastin.

Song Dynasty City ligger vid sydvästra stranden av Xihusjön. Det är en stor temapark för att visa hur det kunde se ut och hur människor levde under Songdynastin. Lingyintemplet är ett buddhistiskt tempel i nordvästra Hangzhou. Det är ett stort och mäktigt tempel och ett av de allra bäst bevarade  i hela Kina. Det byggdes år 326 f.Kr och ligger vid foten av Lingyinberget. I templet finns en imponerande hall med en takhöjd av 33,5 meter. Här finns den berömda guldstatyn av ”den skrattande Buddha”.

Yue Fei – Kinas store folkhjälte

Det finns få personer i Kinas tidiga historia som efter sin död har blivit så hyllade som Kinas store folkhjälte, generalenYeu Fei. Han levde under Södra Songdynastins tid, föddes 1103 och dog 1142 endast 39 år gammal. Under sin korta levnad hann han bli Kinas store folkhjälte som ledare av Södra Songdynastins trupper i kriget mellan Södra Song och Jindynastins trupper i norr. Hans staty finns i Hangzhou och på flera andra platser i landet.

Att vi känner till så mycket om Yue Fei beror på att hans sonson, poeten och historikern, Yue Ke, skrev en biografi om honom 60 år efter hans död. Den ingår i ett större historiskt arbete som berättar om betydelsefulla personer och viktiga händelser under Songdynastin.

Här berättar sonsonen att namnet Fei, som på kinesiska betyder ”flyga”, fick Yue Fei av något som hände när han föddes. Då skulle en stor fågel, stor som en svan, ha landat på taket till det hus där han föddes. Sonsonen är inte den ende som ägnat sig åt forskning kring Yue Fei och den tid då han levde. Ett annat uppmärksammat arbete skrevs av författaren och historikern Cian Cai på 1600-talet. Det är skrivet i romanform och finns i flera versioner både med och utan illustrationer. Den senaste gången hans roman publicerades illustrerad var 1912. Dessa böcker är fortfarande en intressant och lärorik läsning om hur människor levde och hade det i Kina tusen år tillbaka i tiden.