Lama-templet

Lama-templet, eller Yonghe-templet som det också kallas, är det största och bäst bevarade templet i Beijing. Byggnaderna är en kombination av han och tibetansk stil. Templet, som i början var ett palats, konstruerades under 1694. Från början beboddes det av Mingdynastins eunucker. 1693 konverterades palatset till bostad för prins Yongzhen under Qingdynastin. Då denne senare besteg tronen och därmed lämnade platsen som permanent bostad, gjordes det om till tillfällig sommarbostad och namnet ändrades till “Fredens och harmonins palats”.

Lama – läromästare

1744, under kejsare Qianlong, transformerades palatset helt till lamatempel och blev till ett nationellt centrum för lamaadministration. “Lama” betyder ungefär högre präst eller läromästare inom den tibetanska buddismen. “Lama” kan likställas med termen “guru” i sanskrit. Templet beboddes från och med detta av munkar, mestadels från Tibet. Under kulturevolutionen blev många platser liksom denna förstörda. Mirakulöst nog blev lama-templet räddat undan kulturrevolutionens skövlingar och detta troligtvis av premiärminister Zhou Enlai, en av de mer moderata ledarna. Nuförtiden betraktas templet som ett nationellt arv och står därför under statens beskydd. Templet är fortfarande aktivt med munkar som håller liv i verksamheten, varigenom staten Kina också gärna visar upp sin tolerans mot religiösa minoriteter.

Storslagna salar

Templet upptar en väldig yta om 66400 kvadratmeter. I dess innergård ryms flera byggnader från mindre till större, alla med rikt utsirade gula takpannor. Gult är den kejserliga färgen och taken gjordes om just till gult när prinsen flyttade in. På gården växer träd som håller sig grönskande året runt, som cypresser till exempel, vilket ger ett rofyllt intryck. Inuti husen finner man flera storslagna salar. En av de mest spektakulära är Wanfuge “Den oändliga lyckans sal” där man imponeras av den berömda Buddha Maitreya (Maitreya representerar egentligen en blivande Buddha som ännu inte är född). Figuren är 18 meter hög med ytterligare 8 meter under jorden och den är urkarvad ur ett enda stycke av sandelträd. Buddan sägs vara en gåva från den 7:e Dalai Lama och det tog hela tre år att bara skeppa den till templet.

I “Stora salen” brukade man ta emot såväl civila som militära potentater. I helgedomen i denna sal finner man också ett antal två meter höga Buddha-statyer nämligen Sakyamuni, Medicin guru Buddha och Amita Buddha.

I en annan sal, Falun, finns en sex meter hög Buddha i brons föreställande grundaren av den tibetanska buddhismen; Tsongkhapa. Han bär här en karaktäristisk huvudbonad med öronlappar. I falusalen möts tibetansk och han-arkitektur i en härlig harmoni. Här höll också den tidigare kejsarens hustrur till. Bakom statyn av Tsongkhapa finns dekorationer bestående av 500 arhats, vilket betyder helgon, gjorda i fem olika typer av metall; guld, silver, koppar, järn och tenn.

Templet är också känt för sina många vackra och enorma rökelsekar. Man kan inte heller undgå att notera en stor kopparkittel som väger åtta ton där munkarna lagar traditionella maträtter för religiösa högtider. Kitteln anses i Kina ha ett mycket högt värde då den är sällsynt och dessutom väldigt vacker. Tempelområdet är mycket rikt på sevärdheter och alla kan inte nämnas här. Det finns till exempel skulpturer av lejon med uppgiften att skrämma bort onda andar, andra lejon och även drakar tycks leka med en boll. Faktiskt finns här också två kvinnliga Buddha-avbilder där den ena är gjord av 6000 sidenstycken som sytts samman.

Värt ett besök?

Om man är i trakten av Beijing ja, definitivt. Lama-templet betraktas som det största och bäst bevarade lama-templet i dagens Kina. Dimensionerna är imponerande vare sig man närmar sig från söder med den röda väggen med de tre portarna och vaktande lejon inom synhåll, eller från norr genom de breda paradgatorna uppförda för Qing-dynastins (1644 – 1911) medlemmar, så öppnar sig en värld av otaliga vackert utsirade byggnader. Tempel-komplexets fem inhängande torg i en rad bjuder på mycket att se och uppleva. Väggarna är fulla av dekorationer och små statyer. Arkitekturen bildar ett pittoreskt litet samhälle inne i området och gårdarna med sina cypresser och pinjeträd skapar många tillfällen för avkoppling.

Mångfalden av byggnader ger besökaren möjlighet att stanna längre eller kortare tid och ändå skapa sin egen lilla rundtur, beroende av hur mycket man vill se. Det går att koncentrera sig på de större salarna och se de olika berömda Buddha-figurerna som finns här. Som nämnt finns också världens största Buddha i trä här, i sig självt värt en resa.  Ytterligare intressant är det också att detta lama-tempel är aktivt med munkar som bor och verkar. Många troende buddhister kommer också hit som pilgrimer.

Besökare inbjuds att tända rökelsestickor för att hedra Budda. Stickorna köper man med fördel utanför tempelområdet.

Hur kommer man hit?

Lama-templet befinner sig i nordöstra hörnet av Beijing. Det är inte svårt att ta sig hit utan du kan åka tunnelbana, linje 2 eller 5, eller buss. I båda fallen ska man gå av vid station Yonghegong. Templet ligger nu bara cirka 400 meter bort från stationen. Öppettiderna är normalt 09:00 – 16:30 (1 april – 31 oktober) eller 09:00 – 16:00 (1 november – 31 mars). Man bör sätta av minst en och en halv timme för besöket då det finns mycket att se och ta in. Inträdet ligger idag på 25 RMB (renminbi, officiell valuta i Kina) per biljett.

Sevärdheter att kombinera med

Konfusius-templet i Beijing Kong Miao ligger endast fem minuter från Lama-templet. Det är det näst största konfusiustemplet i Kina, näst efter Konfusius hemstad Qufu. Här hedrades Konfusius främst under Yuan (1271 – 1368), Ming- och Qing-dynastierna. Det finns många vackert utsirade inskriptioner i templet, liksom en samling av historiska musikinstrument. Här finns också en del konstsamlingar att beskåda för den intresserade.

I närheten finner du också Imperial Academy med sin imponerande Jixian-port samt Taixu-porten med sin färgade och glaserade arkad.