Beijing zoo

Beijing zoo finner man i Xicheng-distriktet, väster om andra ringvägen. Det är Kinas största zoo, beläget i ett fantastiskt naturligt trädgårdslandskap med träddungar, kullar, ängar och dammar med lotusblommor och bäckar. Här finns ett mycket brett utbud av djur, sexton olika utställningshallar och även ett antal historiskt intressanta platser. Under Qing-dynastin kallades platsen Wansheng Garden, de 10000 djurens trädgård. 1955 öppnades det igen under namnet City Zoo i Beijing.

Beskåda den kinesiska faunan

Peking-Zoo-54367183Sammantaget förekommer på detta zoo cirka 5000 djur av 450 olika arter. Djur från hela världen finns samlade här men det är ändå de vilda och sällsynta djuren som existerar naturligt i Kina som tilldrar sig den största uppmärksamheten och som också är mest populära. Det rör sig om jättepandor, guldmarkatta, davidshjort och sibiriska tigrar. Många av djuren står knappt att finna i det vilda längre, utan överlever tack vare skyddet i djurparker.

En av de absolut populäraste hallarna är den för pandorna. Den gulliga pandan med sin svartvita täta pals är sedd som Kinas nationalsymbol och är också älskad världen över.

Pandan tillhör släktet björnar och kallades faktiskt för just bambubjörn förr i tiden. Som vuxen väger den mellan 70 och 150 kilo. I motsats till andra björnar är pandan enbart växtätare. Förr fanns pandan i fler länder i Asien, men idag finns den bara i Kina.

Pandan – en björn med internationell status

Peking-Zoo-2014174Jättepandan är känd som symbol för Världsnaturfonden och den var även en av maskotarna för sommarspelen 2008 i Beijing. Kina har ibland gett pandor som gåvor till olika zooparker världen över som ett sätt att skapa bra relationer med andra stater, men ingenstans kan man se dem i en så bra och naturtrogen miljö som här.

Pandahallen som upptar 10000 kvadratmeter finner man lätt med den VIP-status den har inom detta zoo. Den är designad dels för att ge ett vackert och estetiskt intryck, men också för att ge den stora och fysiskt krävande pandan ett bra liv med en naturtrogen miljö. Här finns massor av bambu, pandans favoritmat. Bambubuskarna får miljön att likna den miljö pandorna faktiskt lever i vilt, i sydvästra Kina. Övergripande har hallen fått en design som får den att likna en traditionell kinesisk trädgård.

En annan populär hall är den för gorillor. Också här har mycket möda lagts på det estetiska, till exempel genom väggmålningar, liksom på att skapa en bra miljö för gorillorna; här finns både härliga klippor, träavsatser och pooler som gorillorna kan bada i. Gorillorna har också tillgång till medicinrum, parningsrum och matrum.

Bland andra hallar som drar mycket publik kan nämnas giraffer, elefanter, isbjörnar, känguru och bisonoxar. Generellt i alla hallar gäller att mycket möda lagts på att djuren ska trivas och må bra.

Peking-Zoo-63197885

Världens största akvarium

Inom Beijing Zoo finns sedan 1999 också ett akvarium som nu är ett av världens största. På avstånd ser hallen ut som ett gigantiskt snäckskal. Det finns tusentals arter representerade, bland annat spektakulära köttätande arter, hajar samt sällsynt kinesisk stör. Besökarna upplever att de nästan går på havets botten genom närkontakt med glasytorna och vattenlivet där bakom. Inom hallen finns också möjlighet att känna på tropisk regnskog. Utöver att titta på alla fantastiska fiskar och sjövarelser i sin naturliga miljö kan man också se shower med delfiner, sjölejon och valar i akvariets stora vattenteater.

Trädgårdarna

Men området Beijing zoo har ytterligare strängar på sin lyra. Man har nämligen avsatt en del av trädgårdarna till Kinas mest populära blommor, bland dessa kinesisk ros och pion, den senare är också Kinas nationalblomma. Även historiska lämningar finns att se här; Lemarck Hall byggdes till minne av Lemarck (1744 – 1829), den berömde franske naturhistorikern, och kinesisk botanikforskning har också haft sin bas här. Det finns ett minnestorn uppsatt efter Song Jiaoren, som blev vald till premiärminister 1913 men mördades strax därefter. En intressant byggnad är också Changguanlou, ett tvåvåningshus i tegel och trä i barockstil. Huset beboddes av kejsarinnan Dowager Ci Xi (1835-1908), härskarinna inom Qing-dynastin. Sun Yat-sen (1866 – 1925), grundare av Kuomintang, sägs också ha bott här under en tid.

På plats inne på zoo erbjuds också gott om möjligheter för dig som besökare att koppla av med fantastisk mat på någon av parkens alla restauranger. Bin Feng Tang erbjuder rätter från det kejserliga kökets tid.

Värt att besöka

Med akvariet, de många djurhallarna och de underbara trädgårdarna har Beijing Zoo onekligen något för alla intressen och smaker, det allra bästa är också att djuren här erbjuds en varierad och rymlig miljö att vistas i. På så sätt kan du som besökare känna dig tryggt förvissad om att du och din familj inte bidrar till något djurplågeri när ni besöker zoot. Det faktum att så många djur idag är svåra att finna ute i det vilda i Kina är ett problem, men tack vare Beijing Zoo kan man fortsätta bevaringsarbetet och på sikt göra upp planer för hur man hjälpa arterna även i framtiden ute i det vilda.

Att ta sig till Beijing Zoo

Från stadskärnan kan du stiga på tunnelbanan, linje 4. Gå sedan av vid Dong Wu Yuan Station och du finner den södra ingången till Beijing Zoo. Man kan också ta en mängd olika bussar till samma station, det är inte svårt att hitta passande transportmedel.

Kombinera med andra sevärdheter

Passa på att besöka sommarpalatset och Purple Bamboo Garden när du ändå befinner dig här. Det går att ta en båt eller åka tunnelbana till dessa sevärdheter från Beijing Zoo.

Purple Bamboo Garden täcker en yta om 473 500 kvadratmeter och omfattar hela tre sjöar och två små öar. Sjöarna är fyllda av underbara lotusblommor som brukar vara ett populärt fotomotiv bland turisterna. Det finns också ett omfattande system av kanaler här och parken är berömd för sitt fascinerande bambulandskap. Man hamnar bokstavligt talat i en värld av bambu, över femtio olika sorter finns här, och det finns förstås gott om den rödlila varianten som namnet skvallrar om. Även byggnader och parksoffor och annat är tillverkat i bambu. Ett besök här kan vara på sin plats efter att du hälsat på djuren på zoot.

Sommarpalatset syftar på Qing-dynastins sommarpalats, men blev på senare tid huvudpalatset då kejsaren trivdes så väl där. Trädgårdarna andas verkligen en kejserlig prakt men är samtidigt naturligt vackra och inhyser även små sjöar. Här finns över 3000 konstruktioner gjort av mänsklig hand såsom paviljonger, torn, broar och alléer. Platsen finns med på UNESCOs världsarvslista, vilket inte kan förvåna någon som har besökt palatset.