Dali

I nordvästra delen av Yunanprovinsen, cirka 300 kilometer nordväst om Kunming, ligger Dali City. Dali är den ekonomiska och kulturella huvudstaden i den självständiga prefekturen Dali Bai. Området i Dali Baiprovinsen är omgärdat av berg i öster, väster och i söder. I mitten av området ligger sjön Erhi Lake. I provinsen Dali Bai bor det 25 etniska minoriteter. På så sätt har det skapats en unik samling av kulturella skatter som förstärker områdets yttre skönhet.

Historik

Så tidigt som för nästan 4 000 år sedan bosatte sig förfäderna till den största minoritetsgruppen, Baifolket, inom provinsens område. Cirka år 200 enligt vår tideräkning kom provinsen att lyda under den centralregering i Kina som sattes upp av Handynastin (206 fKr – 220). Under senare kejsardynastier kom provinsen sedan att delas upp i två etniskt grundade stater; Nanzho staten, som tillkom år 738 och varade till 937 under den dåvarande Tangdynastin (618-907), samt Dalistaten som bildades år 937 och varade fram till år 1253 under Songdynastin (960-1279). Genom åren som följde kom Daliprovinsen att utgöra en länk mellan Kina och ett antal andra länder såsom Indien. Det handlade om såväl kulturellt som ekonomiskt utbyte mellan länderna.

I ruinerna av Tai He City och i den nuvarande Dali Ancient City ser man vittnesmålen från tusentals år av historiska händelser och de förändringar dessa händelser gav upphov till. Tillsammans med Xizhou Town och Zhoucheng Village ger dessa gamla stadsdelar en god inblick hur livet tedde sig för Bai minoriteten under dessa svunna tider.

Att se och besöka

Changsan Mountain och Erhai Lake har ryktet om sig att vara de förnämsta utsiktsplatserna i staden. De allra flesta av de viktiga turistattraktionerna är också belägna mellan dessa punkter. Här finns således the Butterfly Spring samt de tre pagoderna i Chongsentemplet. Inom det här området har sedan länge Baiminoriteten sin huvudsakliga hemvist. De utgör också cirka 65 procent av den totala befolkningen i området. Härigenom får också detta område en alldeles speciell charm med de traditioner som ingår hos dem. Under våren varje år firar man till exempel Fjärilsfesten och March Street Fest. Staden vaknar till liv efter vintern och som besökare får man utmärkta tillfällen att ta del av de folkliga traditionerna.

dali_117120268

Dali Ancient City

Det moderna Dali är en stad som kombinerar gammal historia med modern bekvämlighet. Staden är uppdelad i två områden; Gamla Staden (Ancient City) och den moderna staden (New District, men också känd som Xiaguan). Den Gamla Staden finns huvudsakligen runt Dalis gamla stadskärna som byggdes upp under Mingdynastin (1368-1644). Det är de gamla byggnaderna, stadens murar och den gamla stadskärnan som är de främsta målen för tillresande turister.

Den mest kända gatan i Ancient City (Gamla Staden) är Foreigner Street. Det är en riktig turistmagnet med sitt hantverk och sina lokala matdelikatesser. Den moderna delen av Dali, Xiguan, ligger söder om Ancient City och utgör också hem för den politiska och administrativa ledningen för Dali Bai Autonomous Prefecture. Här finner man också stadens moderna hotell och restauranger samt de öppna platser och torg som tillsammans med moderna shoppingcenters lägger modernitet till denna annars höggradigt historiska stad. Under de senaste 20-25 åren har en markant ökning av levnadsstandarden skett. Detta är en följd av landvinningar på såväl lokal som nationell nivå. Som turist har man tillgång till alla de moderna transportmedel och faciliteter som man är van att vänta sig i västligare delar av världen.

Dali Gucheng- the Old City

Bakgrund

Som tur är har det inte blivit samma öde för Dali Gucheng, som för många andra gamla städer i Kina (och i Europa och på andra håll i världen med, för den delen), att staden har blivit ”moderniserad”. Med moderniserad i den bemärkelsen avses att de gamla vägarna har smetats över med ny betong eller sten; gamla hus har rivits och ersatts av moderna imitationer (gärna med små pittoreska butiker innanför väggarna) och de gamla lokala marknaderna har ersatts med bås där man säljer billiga souvnierer. Lokalbefolkningen  har fått maka på sig så att det blir plats för turister och affärsverksamhet med anknytning till turismen. Besökare i Dali Ancient City slipper gudskelov allt detta. Där har man istället byggt den nya, moderna staden i en helt annan del av området och lämnat de historiska delarna intakta. I de flesta andra kinesiska storstäder, som exempelvis Peking, är det ständigt nya skyskrapor som ska byggas och det sker i viss utsträckning på de gamla delarnas bekostnad. I motsats till vad som gäller för Dalis systerstad Lijang dit de flesta av andra ursprungliga befolkningsgrupperna, såsom Naxhi, har flyttat, domineras fortfarande Dali av den ursprungliga och största minoritetsgruppen Bai. För Bai har Gucheng varit deras hem sedan urminnes tider.

dali_55836097

Historik

Sedan Nanzhaodynastins tider med ursprung år 738 fram till de mongoliska horderna tog över år 1254 var Yunnanprovinsen ett självständigt kungadöme. Kungliga ätter avlöste varandra men Dali kom alltid att förbli Yunnans huvudstad. Den gamla staden som vi kan bevittna i nutid, byggdes ursprungligen 1382, under Mingdynastin. Mönstret av gator och gränder har bibehållits sedan dess.

Staden idag

Staden rör sig i ett långsamt men orubbligt tempo. De har inte gett vika för den moderna tidens krav på utveckling och framsteg. Detta påverkar också de människor som bor här eller flyttar hit. De som kommer hit och öppnar en bar eller ett litet hotell sjunker snabbt in i den atmosfär av frid och skönhetslängtan som är stadens själ. De stiger upp sent och släntrar långsamt iväg till grönsaksmarknaden med sin korg av bambu på ryggen i lugn och ro. Man tar ledigt från jobbet då och då för att göra en resa eller helt enkelt bara för att vila och ta det lugnt. Utan pressen från höga ambitioner och hårt arbete finns det heller ingen stor hunger för en massa underhållning. Vid tio-tiden på kvällen, när andra städer drar igång sitt nattliv har Daliborna redan gått tills sängs.

dali_160708055

Att bo i Dali Gucheng

Som väntat svämmar Dali Gucheng över av små pittoreska värdshus och hotell. Särskilt koncentrerade är de på den livliga gatan Remnin Road. Om man söker något lite lugnare kan man exploatera bakgatorna till Remnin Road. Ett annat alternativ är att man tar sig till Yincang Road där man kan finna små hotell inbäddade i en pittoresk bakgata.

Erhai Lake

Allmänt

Erhai Lake i Yunnanprovinsen, är Kinas näst största höglänta sjö. Det är en konstgjord sjö på 1.972 meters höjd över havsnivån. Erhai Lake kan därför med rätta kallas en alpin sjö.

Sjön sträcker sig från norr till söder och mäter cirka 40 kilometer. På bredden,  sålunda i öst-västlig riktning mäter Erhai Lake cirka 7-8 km på det bredaste stället. Den är formad ungefär som ett öra eller en snäcka. Namnet Erhai Lake härstammar också ur formen eftersom ”Erhai” betyder ”formad som ett öra”. Som besökare och turist får man också det tydliga intrycket av ett jättelikt öra när man ser sjön lite uppifrån. Sjön hade tidigare ett annat namn. Innan den formades på det sätt som har skett nu kallades Yeuze eller Kunming Lake. Trots sin höga belägenhet är inte sjön påfallande djup, vilket annars ofta är fallet med höglänta sjöar. De flesta har bildats av sprickor i urberget som har gjort dem mycket djupa. Erhai Lake är dock inte mer än 34 meter djup på det djupaste stället. Vattnet är givetvis sött och blir därmed med sina 2.5 miljarder kubikmeter en förstklassig dricksvattenreservoar.

Geografi

Erhai Lake ligger inbäddad mellan Changsan Mountains i väster och Dali City. Den börjar med sin allra nordligaste punkt i Dengchuan och slutar i Xiguan city i söder. Vattentillflödena kommer från floderna Miju och Mici Rivers i norr, Bolou River i öst samt från ett antal mindre vattendrag som leder vatten ner från bergssidorna på Changsan Mountains. Utflödet ligger i söder via Yangbi River som sedan fortsätter till den väldiga Mekongfloden (i Kina Lancang River), som i sin tur strömmar genom hela Sydostasien ut i Stilla Havet.

Att upptäcka Erhai Lake

Det bästa sättet att få ut mesta möjliga av sitt besök på Erha Lake är att ge sig ut på en vandringsfärd. Höjdpunkterna är Ehai Lake Park och Butterfly Springs, som båda återfinns på sjöns västra sida. En annan möjlighet är att bege sig ut till det flertal öar som finns på sjön. De öar som är tillgängliga för besök, det finns regelbundna båtförbindelser med fastlandet, är Guanyin Ge Jinsuo Island, som också kallas Golden Shuttle island, Nanzhao Folklore Island och Xiaputuo Island. Förståeligt nog hämtar lokalbefolkningen mycket av sin näring från sjön. Baifolket har uråldriga traditioner vad gäller såväl fiskemetoder som tillredning av olika fiskar. Ett särskilt spännande inslag är att de använder sig av uppfödda skarvar som fångar fisken och överlämnar den till fiskaren. Tricket är att man fäst en ring runt skarvens hals som hindrar den från att svälja fisken som den just har fångat utan den återfås istället i helt skick.

I sjön finns också ett antal arter av karpfiskar av vilka några är helt unika för just Erhin Lake. För den som är intresserad av biologi heter arterna Cyprinus Barbatis, Cyprinus Dialensis, Cyprinus longipectoralis samt en art som kommit att kallas Zacco taliensis. Alla dessa karparter återfinns alltså endast här. Det kan avslutningsvis vara värt att nämna att delar av sjöstranden fungerade som farm för uppfödning av kungliga hjortar (kronhjortar) för Nanzhao dynastin.